r1_01Openul Internațional al României la șah a continuat vineri cu partidele rundei a 3-a. Invitatul special al zilei pentru a efectua prima mutare a fost David Manu, campionul național de tenis la copii sub 10 ani, elevul albaiulian rostind cu această ocazie și un scurt discurs despre legătura dintre tenis și șah.

Tenisul este șahul cu mingea. Mulți campioni de șah considerau tenisul ca fiind cel mai bun sport complementar, care le asigura condiția fizică și le procura satisfacții nebănuite când câștigau. Urez șahistilor care joacă tenis cât mai multe victorii, iar jucătorilor de tenis să joace cu racheta mântuită de mână, conduși de picioare și dirijați de creier”, a spus David Manu.

Dintr-o fericită coincidență și elevul Liceului de Arte “Regina Maria” invitat pentru momentul muzical din deschiderea rundei a fost un mare pasionat al jocului de tenis, Bogdan Chindris, fost campion național de copii, dar care a înlocuit de această dată racheta cu un instrument muzical de formă asemănătoare, oferind participanților un foarte apreciat solo de chitară.

Impulsionați probabil de prezența tinerilor jucători de tenis, șahiștii au “servit” mai tare decât de obicei în această rundă, doar 2 dintre partidele jucate la primele 6 mese, Istrățescu (FRA) – Nevednichy (ROU) și Heimann (GER) – Inkiov (BUL) încheindu-se remiză. În rest victorii “pe propriul serviciu” Jianu (ROU) – Shishkin (UKR) 1-0 și Halkias (GRE) – Padeiro (POR) 1-0 sau “pe serviciul adversarului” Deac (ROU) – Tarlev (UKR).

Derby-ul local Secheres – Costachi s-a terminat remiză, în timp ce George Ileană a obținut prima sa victorie în turneu împotriva lui David Gavrilescu, unul dintre cei mai talentați juniori români prezenți la turneu. O primă victorie și pentru maestrul aiudean Ionel Miron, care l-a invins cu piesele negre pe maestrul FIDE Ovidiu Lupu într-un alt derby local. Juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean a fost depășit de maestrul internațional Daniel Baratoși după o partidă foarte disputată.

După 3 runde, Nevednichy, Tarlev, Halkias, Jianu și Manolache conduc cu 2,5 puncte, urmați de un grup de 6 jucători cu 2 puncte.

Sâmbăta sunt programate două runde la Openul Internațional al României, de la orele 9 și 16. În runda a 4-a cele mai interesante meciuri se anunță a fi Tarlev – Halkias, Nevednichy – Jianu, Manolache – Inkiov și Georgescu – Istrățescu, toți jucătorii de la primele 4 mese fiind mari maeștri internaționali. Toate partidele turneului pot fi urmărite live pe site-ul www.chessdom.com

De asemenea ziua de sâmbăta mai programează alte două evenimente foarte interesante. De la ora 12.00, Hotelul Transilvania va fi gazda unui meci simbolic între o selecționată a copiilor de la Academia de Șah din Chișinău care au sosit vineri seara la Alba Iulia și o selecționată a copiilor din Alba Iulia. Un meci al prieteniei, care se dorește a fi punctul de plecare a unei colaborări șahiste pe termen lung între cele două orașe înfrățite. La acest meci istoric, primul dintre Alba Iulia și Chișinău, și-au anunțat prezența primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și președintele Federației Române de Șah, Sorin Avram Iacoban.

Tot în cursul zilei de sâmbată va avea loc Memorialul Mihail Breaz, un turneu pentru elevi și prescolari organizat în memoria regretatului maestru albaiulian Mihail Breaz, la care și-au anuntat prezența peste 120 de copii din Irlanda, Moldova, Suedia și România. Turneul se va desfășura la Școala gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia de la ora 14.00 și va fi precedat de o festivitate de deschidere începând cu ora 13.30.

 
 
 

Publicitate

Publicitate