În perioada 1-12 aprilie, staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata a găzduit finalele Campionatului Naţional de juniori la şah, competiţie la care au participat peste 350 de sportivi de la cele mai bune pepiniere şahiste din ţară. Printre aceştia, şi juniorii albaiulieni Mihnea Costachi, Adrian Sechereş şi Radu Ţâmpea, care din acest an reprezintă CSU Alba Iulia, însoţiţi de antrenorii Marius Ceteraş şi Florin Ungurean.

Mihnea Costachi – două medalii de aur şi una de argint

Multiplul campion naţional şi medaliat în competiţiile juvenile europene Mihnea Costachi, care în ultimii 7 ani s-a aflat constant printre premianţii naţionalelor de juniori, a avut şi de această dată o evoluţie excelentă. După ce juniorul clubului universitar albaiulian a obţinut doar locul 4 în proba de şah clasic, s-a mobilizat excelent în următoarele 3 probe de concurs, obţinând 3 medalii. Prima dintre ele a fost o medalie de argint în proba de dezlegări (rezolvări de probleme), care nu este nici pe departe una dintre probele favorite ale lui Mihnea, la cele mai multe dintre ediţiile anterioare el alegând să nici nu ia startul în acest concurs. Finalul a fost unul perfect pentru Mihnea, cu două titluri naţionale obţinute în probele sale favorite, de şah rapid şi blitz.

Calificat în premieră într-o finală de campionat naţional de juniori, Radu Ţâmpea (7 ani), a evoluat în cadrul categoriei băieţi 8 ani, fiind cu un an mai mic decât majoritatea participanţilor la competiţie. Cu toate acestea, mezinul lotului albaiulian a jucat cu mult curaj, clasându-se pe locul 4 la şah rapid, locul 4 la blitz, locul 6 la dezlegări şi locul 12 la şah clasic.

Deşi a evoluat mult sub posibilităţile sale, candidatul de maestru Adrian Sechereş (categoria băieţi 16 ani) a reuşit să obţină clasări superioare în toate cele patru probe la care a participat: locul 5 la dezlegări, locul 6 la şah rapid, locul 6 la blitz şi locul 11 la şah clasic.

Competiţii internaţionale pentru juniorii albaiulieni

În urma rezultatelor obţinute, toţi cei trei juniori ai CSU Alba Iulia au fost incluşi în loturile naţionale de juniori la categoriile lor de vârstă. Niciunul dintre ei nu va intra însă în vacanţă, Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş fiind selecţionaţi în echipa României de juniori care se va deplasa săptămâna viitoare în Turcia, pentru un meci-test cu echipa ţării gazdă, în timp ce Radu Ţâmpea se va pregăti intens în perioada următoare pentru Campionatul Mondial Şcolar de copii care se va desfăşura în Grecia, la începutul lunii mai.

 
 
 

Publicitate

Publicitate