mihnea costachiEvoluție excelentă pentru juniorul de doar 15 ani Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) la Festivalul Internațional de Șah de la Arad, unul dintre cele mai puternice turnee open organizate în România, care în acest an a reunit la start 240 de participanți din 16 țări, 15 dintre participanți având titlul de mare maestru internațional, cea mai înaltă clasificare șahistă.

Juniorul albaiulian, cotat ca favoritul 32 la start, a început turneul cu 3 victorii în primele 3 partide. După o înfrângere în runda a 4-a împotriva maestrului internațional Bogdan Deac, într-o partidă în care a avut initiațiva în deschidere, Mihnea a câștigat alte două partide, cea din runda a 6-a împotriva marelui maestru internațional Vladimir Dobrov (Rusia), după o partidă maraton de 87 de mutări, care a durat peste 5 ore. Mihnea Costachi a încheiat cu trei remize împotriva altor trei jucători de mare valoare, maestrul internațional Ivajlo Enchev (Bulgaria), maestrul internațional Tiberiu Georgescu (România), după o partidă de 146 de mutări și aproape șase ore de joc, și marele maestru internațional Viorel Iordăchescu (Moldova), favoritul numărul 2 al turneului.

În urma acestei evoluții, cu 6,5 puncte acumulate în 9 partide, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 12 din cei 240 de participanți, cea mai bună clasare dintre juniorii prezenți la turneu, a obținut prima sa normă de maestru internațional și va avea începând cu luna septembrie un rating FIDE 2408, ceea ce înseamnă că va deveni și oficial cel mai bine cotat jucător al județului Alba, devansându-l pe antrenorul său Marius Ceteraș, al cărui rating FIDE este 2403. O performanță remarcabilă pentru elevul Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, care a obținut la Arad Open și o clasare pe locul 3 în proba de blitz.

Turneul a fost câștigat de Vladimir Dobrov (Rusia), urmat de Lucian Miron (România) și Ulvi Bajarani (Azerbaidjan), toți cu 7,5 puncte.

Ceilalți șahiști din judetul Alba prezenți la acest puternic turneu internațional au obținut următoarele rezultate: George Ileană (CSU Alba Iulia) 5,5 puncte (locul 71), Cristian Vlad (Apulum Alba Iulia) 4,5 puncte (locul 117), Nicolae Șandru (CSU Alba Iulia) 4 puncte (locul 141) și Ovidiu Crăciun (Șah Club Cugir) 4 puncte (locul 144).

Datorită oboselii acumulate pe durata turneului, desfășurat pe o căldură aproape insuportabilă într-o sala de joc fără aer condiționat, juniorii Mihnea Costachi și George Ileană și-au anulat participarea la openul de la Predeal, urmând a se pregăti la Alba Iulia până la sfârșitul lunii pentru importantele competiții internaționale din aceasta toamnă, Campionatul European de juniori de la Porec (Croația) și Campionatul Mondial de juniori de la Porto Carras (Grecia). Lipsiți de sprijin financiar la Alba Iulia, cei doi juniori vor decide în această perioadă și la ce cluburi se vor transfera începând cu luna viitoare.

 
 
 

Publicitate

Publicitate