r1_01Openul International al României la șah a debutat miercuri la Alba Iulia, 34 de șahisti din 8 țări (Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Moldova, Portugalia, Ucraina și România) fiind prezenți la startul secțiunii principale a evenimentului, în timp ce Irlanda are reprezentanți în sectiunea secundară a turneului, Openul Județului Alba.

Festivitatea de deschidere a fost una inedită pentru competițiile șahiste desfășurate în România, cuprinzând și vernisajul unei expoziții de pictură cu tematica șahistă realizată de elevii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia special pentru acest eveniment și momente muzicale de înaltă ținută oferite de elevi ai aceluiași liceu. Au adresat un cuvânt de bun venit participanților mai multe oficialități locale în frunte cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și viceprimarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, secretarul general al Federației Române de Șah, Vladimir Danilov, patronul Hotelului Transilvania, Marcel Florea, și alti parteneri la organizarea evenimentului.

Mutarea de început a turneului a fost efectuată de eleva Ana Zaharescu (Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crisan” Alba Iulia), medaliată cu aur la Olimpiada internațională de Neogreacă în 2015 și Olimpiada internațională a Elenismului în 2014, prima dintr-o serie de 9 elevi albaiulieni cu rezultate remarcabile în diverse domenii invitați de organizatori să efectueze prima mutare la cele 9 runde ale openului internațional.

Chiar dacă prima rundă a unui turneu desfășurat în sistem elvețian este de regulă mai dezechilibrată, prezența selectă din turneu a făcut ca meciurile să fie foarte disputate, iar favoriții au reușit să se impună doar în 10 din cele 17 partide ale rundei. Cea mai mare surpriză a rundei inaugurale a fost furnizată de juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean, care l-a învins pe un alt junior albaiulian mult mai titrat, Mihnea Costachi, favoritul numărul 14 al turneului. Pași greșiți au făcut și favoriții 3, 4 si 5 ai turneului, Vlad Jianu (România), Andreas Heimann (Germania) și Szabo Gergely (România) care nu au obținut decât remize în prima runda împotriva lui Radu Toma, Mihai Ionescu și respectiv Ștefan Tomici. Principalii favoriți ai turneului, Andrei Istratescu (Franța) și Konstantin Tarlev (Ucraina) s-au impus, dar cu dificultate, împotriva juniorilor bucureșteni Alexandru David și Andrei Dolana, în timp ce Stelios Halkias (Grecia) a avut nevoie 5 ore și jumătate pentru a depăși rezistența dârză a lui David Gavrilescu, un foarte talentat junior român în vârstă de doar 13 ani.

Principalele dueluri ale rundei a 2-a vor fi Inkiov (Bulgaria) – Istratescu (Franța), Tarlev (Ucraina) – Petrișor (România), Nevednichy (România) – Sanduleac (Moldova), Georgescu (România) – Halkias (Grecia) și Padeiro (Portugalia) – Deac (România). Toate partidele turneului pot fi urmărite live pe site-ul www.chessdom.com.

Foto: Romulus Oprișcan

 
 
 

Publicitate

Publicitate