Mihnea Costachi la ONSS 2014Weekendul trecut a fost unul plin pentru tinerii şahişti albaiulieni, care se pregătesc intens pentru campionatele naţionale de juniori, programate a se desfăşura în prima jumătate a lunii aprilie la Căciulata.

Localitatea harghiteană Odorheiul Secuiesc a fost gazda finalei Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la şah, la fiecare dintre cele patru secţiuni (băieţi gimnaziu, fete gimnaziu, băieţi liceu, fete liceu) luând startul cate un reprezentant al fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti. Judeţul nostru a fost reprezentat de câştigătorii fazei judeţene Mihnea Costachi (Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia), Maria Ileană (Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Alba Iulia), David Cordea (Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia) şi Bianca Tincu (Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş).

Aşa cum era de aşteptat, Mihnea Costachi a avut o evoluţie foarte bună, obţinând 6 victorii şi o singura remiză în cele 7 partide jucate. În mod normal, un asemenea rezultat îţi garanteazā locul 1 la aproape orice turneu, însă de aceastā datā Mihnea a fost ocolit de şansă clasându-se la final doar al doilea, la egalitate de puncte cu primul clasat Andrei Dolana (Bucureşti), dar având un coeficient de departajare Bucholtz inferior. Foarte aproape de o clasare de podium s-a aflat şi David Cordea, însă înfrângerea din ultima rundă l-a aruncat pe locul 7, la doar un punct de câştigătorul turneului Mihai Bidā (Dolj).

Ileana Maria - locul 1 fete gimnaziu ONSS 2014O evoluţie onorabilă au avut şi fetele care ne-au reprezentat în competiţie, ambele acumulând 3,5 puncte din 7 partide, Bianca Tincu clasându-se pe locul 21 în competiţia elevelor de liceu, în timp ce Maria Ileanā a ocupat locul 25 în secţiunea elevelor de gimnaziu.

Un alt junior albaiulian cotat cu şanse la medalii în competiţia naţionalā de luna viitoare, Radu Ţâmpea (8 ani) s-a deplasat în weekend la Cluj Napoca, unde a luat startul alături de colegul de antrenamente Iustin Ciorgovean (12 ani) şi antrenorul lor Marius Ceteraş la openul de seniori “Memorialul Mircea Rādulescu”, turneu care a reunit la start 70 de jucători. Deja obişnuit cu confruntārile cu jucătorii adulţi, Radu Ţâmpea (CSU Alba Iulia) a jucat fără emoţii obţinând 4 puncte în 7 partide, rezultat cu care s-a clasat pe locul 27 în clasamentul general şi pe locul 1 la categoria copii sub 10 ani.

De remarcat şi evoluţia bunā a lui Iustin Ciorgovean, debutant într-o competiţie de seniori de un asemenea nivel, care a obţinut 3,5 puncte din 7 partide, locul 32 în clasamentul general şi locul 4 în clasamentul juniorilor sub 14 ani.

Un rezultat excelent a fost obţinut de maestrul aiudean Ionel Miron, clasat pe locul 4 cu 5,5 puncte din 7 partide, dupā Teodor Anton (Medicina Timişoara) 6p, Alexandru Pop (CS Otopeni) şi Sandor Ferenczi  (ACS Mureş 2004 Târgu Mureş) ambii cu 5p, în timp ce maestrul FIDE Marius Ceteraş s-a clasat pe locul 6, cu 3 victorii, 3 remize şi o jumătate de punct primită din oficiu în runda a 3-a când nu a putut participa la turneu.

Nu în ultimul rând trebuie remarcatā evoluţia pozitivā a juniorului teiuşan Adrian Sechereş, legitimat la CSSTimişoara, care s-a clasat pe locul 7 în Cupa Oraşului Bicaz, la doar o jumătate de punct de câştigătorul turneului, maestrul internaţional Lucian Filip (CSM Lugoj) şi la egalitate de puncte cu marele maestru internaţional Vasile Sănduleac (Moldova) şi maestrul FIDE Vlad Ungureanu (Politehnica Iaşi), clasaţi pe următoarele locuri pe podium.

 
 
 

Publicitate

Publicitate