Mihnea la CE din Croatia 3Șahistul Mihnea Costachi a obținut o nouă clasare fruntașă la un turneu internațional. Juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani s-a clasat pe locul 7 din 67 de participanți la categoria juniori sub 16 ani a Campionatului European de juniori la șah clasic din Croația.

Având acumulate 4,5 puncte din primele 6 partide, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) avea nevoie de un finiș aproape perfect pentru a obține o medalie.

Deși a avut piesele albe în runda a 7-a, Mihnea Costachi a fost surprins în deschidere de adversarul său Tuna Tuncer (Turcia), care a preluat treptat inițiativa. Schimbând câteva piese Mihnea a diminuat presiunea adversarului și a obținut remiza la mutarea 30.

Deschiderea a fost punctul slab al lui Mihnea și în runda a 8-a, în care juniorul albaiulian l-a avut ca adversar pe Guillaume Philippe (Franța). Francezul a folosit o variantă mai rara a Gambitului Regelui, o deschidere foarte periculoasă folosită în trecut și de protagoniștii celebrului “meci al secolului” Bobby Fischer și Boris Spassky. Surprins total de alegerea adversarului, Mihnea a reacționat mult prea riscant, a intrat în poziție dificilă și s-a recunoscut învins la mutarea 36.

Cu victoria din ultima runda împotriva unui alt jucător român, Alexandru Banzea (Apa Nova București), după o partidă nebună cu mai multe răsturnări de situație, Mihnea Costachi a acumulat un total de 6 puncte, clasându-se pe un merituos loc 7.

Titlul de campion european a fost câștigat de Leonid Sawlin (Germania) 7,5 puncte, podiumul fiind completat de Andreas Kelires (Cipru) 7 puncte și Tuna Tuncer (Turcia) 6,5 puncte.

„Per ansamblu Mihnea a făcut un turneu foarte bun, a fost permanent în lupta pentru podium, rezultatul său fiind corespunzător unei performanțe rating 2418. Altfel spus a jucat puțin peste nivelul său actual, el având un rating internațional 2408. Nu a fost suficient pentru o medalie, dar locul 7 din 67 de participanți la un turneu de un asemenea nivel este mai mult decât onorabil. Vom încerca să pregătim cât mai bine și participarea la Campionatul Mondial de juniori din Grecia, al cărui start este programat în 25 octombrie, CSU Alba Iulia urmând a avea doi reprezentanți la acest regal al șahului juvenil mondial: Mihnea Costachi și George Ileană.

Felicit toți juniorii români pentru rezultatele obținute, cele mai bune din ultimii ani la un Campionat European de juniori, și în special pe cei care au urcat pe podium: Dragoș Antonica (Galați) argint la copii sub 10 ani, Mihnea Ognean (Târgu Mureș) argint la copii sub 12 ani și Mihaela Trifoi (Sighetu Marmației) bronz la categoria fetițe sub 10 ani”, a transmis Marius Ceteraș, antrenor CSU Alba Iulia.

 
 
 

Publicitate

Publicitate