Mihnea Costachi la Open Iasi 2016Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a confirmat ascensiunea constantă din ultimii ani şi în Campionatul Naţional de seniori la şah classic, desfăşurat în perioada 25 martie – 2 aprilie în staţiunea Căciulata. S-a clasat pe locul 8 din 69 de participanţi.

A fost un turneu foarte puternic, la startul căruia s-au aflat 10 mari maeştri internaţionali, 6 maeştri internaţionali şi 12 maestri FIDE, ediţia din acest an fiind cu siguranţă cea mai puternică din ultimele 10 ediţii ale campionatului naţional.

De-a lungul celor 9 runde, tânărul maestru internaţional albaiulian, care de curând a împlinit vârsta de 17 ani, a obţinut 5 victorii, a încheiat 2 meciuri la egalitate şi a pierdut 2 jocuri, împotriva marilor maeştri internaţionali Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac. Cu 6 puncte acumulate, Mihnea s-a clasat pe un foarte bun loc 8, devansând nume grele ale şahului românesc ca Vladislav Nevednichy (câştigătorul Openului Internaţional al României în 2016) sau Mihail Marin (multiplu campion naţional şi component al echipei olimpice a României).

În întrecerea elitei şahiste naţionale au participat şi alţi doi şahişti albaiulieni care au obţinut calificarea în finală datorită unor clasări fruntaşe în semifinalele desfăşurate la Cluj-Napoca şi Timişoara. Juniorul Iustin Ciorgovean (CS Universitatea de Vest Timişoara) s-a clasat pe locul 42 cu 4 puncte, în timp ce Ovidiu Crăciun (Şah Club Cugir) a încheiat turneul pe locul 66 cu 3 puncte.

Turneul a fost câştigat autoritar de marele maestru internaţional Andrei Istrătescu (CS Universitatea de Vest Timişoara), unul dintre cei mai buni şahisti români din toate timpurile şi care şi-a făcut astfel o revenire spectaculoasă în şahul românesc, după o perioadă de 15 ani în care a reprezentat Franţa. „El Pibe d’Oro”, cum îi spun prietenii, datorită talentului sau dar şi asemănării fizice cu fotbalistul argentinian Diego Armando Maradona, a acumulat 7,5 puncte din 9 runde, devansându-i pe marii maeştri internaţionali Constantin Lupulescu (AEM Luxten Timişoara) 7 puncte şi Marius Manolache (Medicina Timişoara) 6 puncte, care s-au clasat pe următoarele doua poziţii ale podiumului.

Pentru Mihnea Costachi urmează acum câteva săptâmani de pauza competiţională, timp în care va pregăti următoarele turnee internaţionale la care va lua startul, Campionatul Mondial Şcolar care se va desfăşura în perioada 21 aprilie – 1 mai la Iaşi, dar mai ales Campionatul European individual de seniori de la Minsk (Belarus) din perioada 29 mai – 11 iunie, acesta urmând a fi cel mai puternic turneu din cariera lui Mihnea, la startul competiţiei fiind aşteptaţi să participe peste 100 de jucători profesionişti deţinători ai titlului de mare maestru internaţional.

 
 
 

Publicitate

Publicitate