Mihnea Costachi promovand Alba Iulia la CM de juniori din GreciaCampionatele Mondiale de juniori la șah desfășurate în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie la Porto Carras (Grecia) s-au încheiat fără ca juniorii români să fi reușit să obțină clasări în top. Deși după 8 runde se afla pe locul 6, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) nu a reușit să-și mențină poziția, pierzând în runda a 9-a cu iranianul ParhamMaghsoodloo și terminând la egalitate ultimele două partide cu Daniel Kozusek (Cehia) și Garcia Alejandro Perez (Spania).

Cu 7 puncte din 11 partide Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 19 din 154 de participanți la categoria juniori sub 16 ani, fiind împreună cu David Gavrilescu, clasat pe locul 15 la categoria juniori sub 12 ani, singurii juniori români dintre cei 20 de reprezentanți ai țării noastre la mondiale care s-au clasat în primii 20 la categoria lor de vârstă.

Ne place sau nu, acesta este în acest moment nivelul juniorilor români la nivel mondial. Sunt sigur ca Mihnea are multe de învățat din acest turneu, în care a jucat foarte bine primele 8 runde, dar a fost mult mai puțin inspirat în ultimele trei partide. Eu cred că în anii următori va putea repeta performanța din 2014 când a obținut o medalie de bronz la mondialele de juniori, o performanța care rămâne din păcate singulară în șahul juvenil românesc în ultimii 8 ani”, a transmis Marius Ceteraș, antrenor CSU Alba Iulia.

Nici George Ileană (CSU Alba Iulia) nu a reușit un final de turneu mai bun, obținând doar o victorie în ultimele trei runde. Cu 6 puncte acumulate, George Ileană s-a clasat pe locul 60 din din 187 de participanți la categoria juniori sub 14 ani, un rezultat care nu este pe măsura talentului său.

Pentru Mihnea Costachi și George Ileana urmează o perioadă de pauză competițională de două săptămâni, după care vor relua pregătirea pentru competițiile programate la sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016.

 
 
 

Publicitate

Publicitate