Mihnea Costachi 2Municipiul Cluj-Napoca a fost în perioada 27-29 noiembrie gazda ultimei competiți șahiste naționale majore a anului 2015, Campionatele Naționale de șah rapid, blitz și dezlegări pentru seniori. Și la acest turneu șahiștii de la CSU Alba Iulia s-au aflat în lupta pentru medalii, obținând clasări fruntașe la toate cele trei probe de concurs.

În proba de dezlegări, care presupune rezolvarea unor probleme de șah foarte dificile și cu tematică variata (mat în 2 mutări, mat în 3 mutări, mat în 4 mutări, studii de final, mat ajutor și mat invers) juniorul Mihnea Costachi s-a aflat foarte aproape de medalia de bronz, ocupând locul 4 cu 25,2 puncte, podiumul fiind ocupat de Vlaicu Crișan (Potaissa Turda) 37,5 puncte, Radu Toma (AEM Luxten Timisoara) 28,75 puncte si Daniel Baratosi (CSU Ploiesti) 26 puncte. La aceeași proba Marius Ceteraș s-a clasat pe locul 6 cu 16,25 puncte.

A doua probă de concurs, cea de șah rapid, i-a adus din nou în prim-plan pe șahiștii de la CSU Alba Iulia, 3 dintre reprezentanții clubului aflându-se la final în primii 10 clasați. Campion național în aceasta proba în urma cu un an, Marius Ceteraș nu a reușit să repete performanța de anul trecut terminând pe locul 4 cu 7 puncte din 9 partide, în urma lui Radu Toma (AEM Luxten Timisoara) 8 puncte, David Gavrilescu (Medicina Timisoara) 7,5 puncte si Teodor Anton (Medicina Timisoara) 7 puncte.

Juniorii albaiulieni Mihnea Costachi si George Ileana au acumulat câte 6 puncte, clasându-se pe locurile 7, respectiv 9 din cei 69 de concurenți care au luat startul în aceăsta proba.

Ultima proba de concurs, cea de blitz, în care jucatorii au la dispoziție doar câte 3 minute de gândire pentru toată partida, la care se adaugă câte un bonus de 2 secunde după fiecare mutare efectuata, avea să aducă delegației albaiuliene și mult așteptata medalie. Jucând excelent pe tot parcursul celor 9 runde, în care a obținut 6 victorii și 3 remize, juniorul albaiulian Mihnea Costachi, în vârstă de doar 15 ani, a obținut primul sau titlu de campion național de seniori.

„Mă bucur că am reușit să obțin primul meu titlu național de seniori la vârsta de 15 ani și chiar în preajma zilei de 1 Decembrie, o zi foarte importanta pentru noi albaiulienii. Mi-au plăcut întotdeauna probele rapide. Anul trecut am obtinut argintul în finala națională de seniori la șah rapid, dar aurul înseamnă mult mai mult. Sper să obțin în continuare rezultate foarte bune pentru Alba Iulia și Romania” a spus Mihnea Costachi.

„A fost un turneu foarte reușit pentru noi. Nu doar performanța excelentă a lui Mihnea Costachi, dar și evoluțiile foarte bune ale celorlalți juniori albaiulieni participanți la turneu ne dau speranțe pentru viitor. Mulțumesc Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în ultimele luni, sprijin care a făcut posibil ca Mihnea Costachi, George Ileana, Iustin Ciorgovean, Radu Tampea ți toți ceilalți juniori albaiulieni de mare valoare să reprezinte în continuare Alba Iulia.”  a declarat Marius Ceteras, antrenor CSU Alba Iulia.

 
 
 

Publicitate

Publicitate