Costachi 04După medalia de bronz obţinută la categoria juniori sub 16 ani în proba de şah rapid, Mihnea Costachi şi-a continuat evoluţia excelentă la Campionatele Europene de şah rapid si blitz de la Novi Sad (Serbia). A câştigat încă trei medalii.

Joi dimineaţa, Mihnea a evoluat în superfinală, o probă similară cu o gală a laureaţilor, la Campionatele Europene de şah rapid. La startul acestei probe se află medaliaţii de la toate categoriile de vârstă din proba de şah rapid. În primele două tururi ale probei, care se desfăşoară într-un sistem eliminatoriu până în semifinale, juniorul albaiulian i-a învins cu 2-0 pe Jan Subeli (Slovenia), campionul european de copii sub 12 ani, şi Timur Keleberda (Ucraina), vicecampion european de copii sub 10 ani.

Au urmat apoi confruntările decisive pentru medalii, în care Mihnea i-a avut ca adversari pe primii doi clasaţi la categoria juniori sub 18 ani.

În semifinale, Mihnea Costachi a fost învins cu 2-0 de Valentin Dragnev (Austria), vicecampionul european de juniori sub 18 ani, însă juniorul albaiulian şi-a revenit rapid, învingându-l cu 2-0 în finala mică pe Jadranko Plenca (Croaţia), campionul european de juniori sub 18 ani în proba de sah rapid, obţinand astfel o nouă medalie de bronz.

Joi după-amiaza a fost programată proba de şah rapid pe echipe, în care la categoria juniori sub 18 ani România a înscris două echipe. La finalul celor 7 runde ale turneului echipa României 2, în care alături de Mihnea Costachi au mai jucat David Gavrilescu, Alexandru Banzea şi Malina Aciu s-a clasat pe locul 2, cu 5 victorii, un meci egal si o infrangere in fata Austriei, echipa clasata pe locul 1 la egalitate de puncta cu echipa noastra. Juniorul albaiulian a realizat 4,5 puncte la masa 1, cele mai bune rezultate fiind obtinute de David Gavrilescu si Alexandru Banzea, care au obtinut cate 5,5 puncte la mesele 2 şi 3.

După argintul în proba pe echipe a venit si aurul! In seara zilei de joi s-au comunicat rezultatele in proba de dezlegari (rezolvari de problem de sah), o proba care nu este printre preferatele lui Mihnea, de multe ori acesta alegand sa nu participe la aceasta proba pentru a se odihni in vederea participarii cu success la celelalte probe rapide. De data aceasta Mihnea a participat si a castigat locul 1 la categoria junior sub 18 ani cu 45 de puncte din 45 posibile, devansandu-i pe Konstantin Novikov (Rusia) 44 de puncte si Mihail Nikitenko (Belarus) 42 de puncte.

Un bilanţ de excepţie pentru Mihnea Costachi după 3 zile de concurs în care elevul Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia a obţinut o medalie de aur, o medalie de argint şi două medalii de bronz.

Vineri dimineaţa este programată ultima şi cea mai spectaculoasă probă a competiţiei, cea de blitz, în care juniorul albaiulian va încerca să obţină o nouă medalie pentru România la categoria juniori sub 18 ani, la această probă neexistând categoria de vârstă juniori sub 16 ani.

 
 
 

Publicitate

Publicitate