burleanu1Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, miercuri, că UEFA a recomandat forului român relaxarea condiţiilor de licenţiere, retrogradarea urmând a fi înlocuită cu depunctarea, pentru un club care nu îndeplineşte criteriile, însă a precizat că în acest sezon nu se va schimba procedura.

„În primul rând procedura de licenţiere nu poate fi schimbată pentru acest sezon competiţional. Recomandarea UEFA este să avem o relaxare în ceea ce priveşte licenţierea pentru următoarea ediţie de campionat. Altfel spus, în primă fază, dacă nu îndeplineşti condiţiile de licenţiere să nu fii imediat retrogradat, ci să ţi se ia câteva puncte. În a doua fază – ţi se dă un anumit teremen, de 30 de zile – nu ai reuşit să îndeplineşti condiţiile, ţi se mai iau câteva puncte, mergând practic până la sancţiunea să ţi se suspende dreptul de a face transferuri de jucători. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor. Aşteptăm o analiză comparativă să vedem care sunt sistemele în alte campionate în Europa”, a declarat Burleanu, la Digi Sport.

UEFA se opune „cu fermitate” suspendării procesului de licenţiere în România, se arată în răspunsul forului european la o chestionare pe această temă făcută de FRF, însă recomandă adoptarea altor sancţiuni decât excluderea din Liga I, în cazul grupărilor care nu îndeplinesc criteriile de licenţiere.

„Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 şi ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licenţiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să ţineţi cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri şi nu susţine suspendarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015. O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licenţiere a cluburilor în România şi ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale ale sistemului de licenţiere care a fost creat pentru a promova şi a îmbunătăţi fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicţie cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licenţiere pentru participarea în competiţiile domestice”, se arartă în scrisoarea UEFA.

Însă, ţinând cont de dificultăţile economice cu care se confruntă cluburile, forul european recomandă „alte sancţiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la campionatul naţional al primei divizii.”

„Este cunoscut faptul că actualele dificultăţi financiare cu care se confuntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerinţele de ordin financiar necesare procesului de licenţiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerinţe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăţi capacităţile economice şi financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerinţe şi să fie încurajate să le îndeplinească. Totuşi, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii”, preciează forul de la Nyon.

UEFA menţionează că au fost şi ale federaţii care au adoptat sancţiuni într-o manieră care să permită cluburilor cu probleme participarea în competiţiile interne, atât timp cât încearcă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară.

„O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociaţii afiliate UEFA şi permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competiţiile interne atât timp cât încearcă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară. Departamentul de Licenţiere şi Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziţia FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licenţiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediţia 2014-2015”, se mai arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Departamentului de Licenţiere şi Far Play Financiar al UEFA, Andrea Traverso, preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu.

În 19 martie, la seminarul având ca temă „Licenţierea cluburilor din Liga I”, reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Astra s-au abţinut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondenţe cu UEFA în vederea renunţării la condiţia licenţierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediţia de campionat 2014/2015, urmând ca licenţierea să se desfăşoare numai pentru cluburile participante în competiţiile europene.

Măsura suspendării obligativităţii deţinerii licenţei pentru participarea în Liga I s-ar fi aplicat doar pentru ediţia de campionat 2014/2015, cu condiţia aprobării ei de către UEFA şi de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competiţiile organizate de UEFA trebuie să îndeplinească toate criteriile de licenţiere prevăzute în Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor – ediţia 2013, inclusiv condiţiile prevăzute la criteriul financiar.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

sursa: Mediafax.ro

sursa foto: Monitorulvn.ro

 
 
 

Publicitate

Publicitate