Profesorul Vasile Lupu speră să intre în Cartea Recordurilor cu ”Templul șahului de la Cugir”

Profesorul Vasile Lupu speră să intre în Cartea Recordurilor cu ”Templul șahului de la Cugir”

Laboratorul de șah din Cugir reprezintă în acest moment un „incubator” pentru jocul minții. Cel care l-a creat, Vasile Lupu, îi ajută pe toți iubitorii acestui sport să deslușească primii pași în ale șahului.

Lucrările la amenajarea laboratorului de şah au început încă de acum 20 de ani. Acestea au fost finalizate în luna martie a anului trecut. Profesorul Vasile Lupu a precizat că a trimis la Londra, marți, documentele necesare pentru omologarea sălii de către cei de la Guinness World Records. Acesta nu a putut face o precizare exactă cu privire la costurile lucrării, dar s-a rezumat la a spune că de banii investiți și-ar fi putut lua o mașină.

Desenele de pe pereţii sălii reprezintă maxime, cugetări ale unor personalităţi,  ale profesorului sau ale celor care au practicat sau au iubit şahul. Pe pereții respectivei săli mai pot fi zărite și portrete de personalităţi ale istoriei europene, dar şi ale istoriei şahului. Acestea au fost preluate din peste 50 de cărţi din domeniu.

Pe unul dintre pereţii sălii stă la mare cinste portretul şahistului american Bobby Fischer, care a fost al XI-lea campion mondial la acest sport, între anii 1972-1975. Pe tavanul sălii regăsim portretul lui Napoleon Bonaparte.

Vasile Lupu: ”Pasiunea pentru șah nu are margini”

Pentru profesorul cugirean de şah, laboratorul reprezintă o valoare spirituală: „Pasiunea pentru şah nu are margini, de 40 de ani tabla de șah se află în sufragerie. Am acasă 41 de table de șah, pe care le folosesc și la întrecerile pe care le organizez”.

Cine este profesorul Vasile Lupu?

Vasile Lupu s-a născut în anul 1936 şi a fost profesor de sport. Este câştigător a numeroase turnee de şah pentru veterani. A iniţiat în „arta” şahului peste 1.000 de elevi. În anii 1995-1996, acesta avea pe săptămână, la orele de şah, un număr de 96 de elevi.

Sorin Giurcă și Cătălin Crăciun

 

 
 
 

Publicitate

Publicitate