Costachi 01Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a reușit o nouă performanță de excepție, chiar de Ziua Națională a României. Cotat ca favoritul numărul 16 la startul Openului Romgaz de la Mediaș, un turneu internațional cu 175 de participanți din 7 țări, dintre care 8 având titlul de mare maestru internațional, Mihnea a reușit un parcurs excepțional, terminând concursul pe locul 2 cu 7,5 puncte din 9 partide, la egalitate de puncte cu primul clasat, marele maestru internațional Andrei Istrățescu, favoritul nr.1 al turneului.

Miercuri, în prima zi a turneului, Mihnea a acumulat 3 victorii, dar a și pierdut în runda a 4-a împotriva ucrainianului Vadim Razim, favoritul nr.6 al openului de la Mediaș. În a doua zi a turneului, de 1 Decembrie, tânărul maestru internațional albaiulian în vârstă de 16 ani a jucat aproape perfect obținând 4,5 puncte în ultimele 5 partide. Printre învinșii săi s-au numărat doi mari maeștrii internaționali componenți ai echipei naționale de seniori a României: Vlad Jianu, care cu două zile în urmă câștigase Turneul Regilor de la Mediaș, un turneu între componenții selecționatelor naționale de seniori și senioare ale României, și Vladislav Nevednichy, câștigătorul Openului Internațional de Șah al României desfășurat în luna martie la Alba Iulia.

Iată clasamentul final: 1-2. MMI Andrei Istrățescu (FRA), MI Mihnea Costachi (ROM) 7,5 puncte, 3-11. MMI Vlad Jianu (ROM), Vadim Razim (UKR), MMI Gergely Szabo (ROM), MMI Konstantin Tarlev (UKR), MI Rodriguez Reinier Castellanos (ESP), MMI Bela Badea (ROM), MI Mihai Grunberg (ROM), MMI Ciprian Nanu (ROM), MI Adrian Petrișor (ROM) 7 puncte, 12-19. MMI Vladislav Nevednichi (ROM), MI Lucian Miron (ROM), MF Aleksandar Milosevic (SRB), MMI Vasile Sanduleac (MDA), MI Sergiu Bargan (MDA), MI Alexandru Manea (ROM), Petru Ursan (ROM), MF Paul Rusan (ROM) …. (175 de participanți)

Pentru evoluția sa Mihnea Costachi a fost răsplătit cu un premiu de 2.500 lei, fondul total de premiere al turneului fiind de circa 22.000 lei. Openul internațional de la Mediaș a fost organizat de ACS Elisabeta Polihroniade și SNGN Romgaz SA în colaborare cu Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș.

De notat și evoluția bună a altor copii albaiulieni prezenți la cel mai puternic turneu de șah rapid de seniori organizat în acest an în România pentru a acumula experiență. În vârstă de 10 ani, Ianis Tarciuc și Radu Tampea au acumulat câte 4,5 puncte, în timp ce mezinii delegației, Gheorghe Pleșa și Răzvan Burja-Udrea, ambii în vârstă de 8 ani, au acumulat 3 puncte, respectiv 2 puncte, împotriva mult mai experimentaților lor adversari.

Imediat după terminarea competiției, Mihnea Costachi a plecat spre Brașov unde va participa în acest weekend la Campionatele Naționale de seniori de șah rapid și blitz.

 
 
 

Publicitate

Publicitate