sahJoi, 17 iulie, se va da startul în cel mai important eveniment şahistic judeţean al anului, festivalul “Open Şah Alba 2014” care va cuprinde 10 turnee de calificare de şah rapid organizate în 10 locaţii diferite din judeţul Alba, urmate de un turneu final la care vor participa jucătorii cu cele mai bune rezultate în cele 10 turnee de calificare.

Fondul total de premiere al festivalului este de 15000 lei, dintre care câte 800 lei în fiecare din cele 10 turnee de calificare şi 7000 lei în cele 7 secţiuni ale turneului final (seniori, veterani, feminin, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi campioni locali) care se va desfăşura în luna august.

La turneele din cadrul festivalului “Open Şah Alba 2014” pot participa atât jucători legitimaţi, cât şi jucători amatori, existând premii pentru primii clasaţi în clasamentul general şi premii speciale pentru primii clasaţi dintre veteran, femei, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi pentru cei mai buni jucători locali din fiecare din localitaţile care vor găzdui festivalul. Regulamentul complet al festivalului este disponibil pe site-urile www.cjalba.ro si www.sahalab.ro

Primele trei etape ale festivalului “Open Şah Alba 2014” se vor desfăşura în munţii Apuseni şi se vor bucura de participarea a circa 40-50 de jucători în fiecare etapă, printre parcipanţii deja înscrişi fiind jucători din judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Timiş, Brăila, Olt şi Alba, mulţi dintre ei venind în Apuseni împreună cu familia şi prieteni apropiaţi nu doar pentru participarea la turneele de şah, dar mai ales atraşi de frumuseţile naturale ale zonei şi din dorinţa de a participa şi la Târgul de fete de pe Muntele Găina. Atat ca număr de participanţi cât şi ca nivel, turneele sunt cele mai importante organizate vreodată Munţii Apuseni, zona aceasta a judeţului Alba fiind, din păcate, una cu o activitate şahistă mai redusă.

Festivalul şahist “Open Şah Alba 2014” debutează joi 17 iulie, orele 16, cu turneul de la Baia de Arieş (la Complexul Paradisul Apusenilor), următoarele turnee fiind programate vineri 18 iulie, orele 16, la Câmpeni (Hotel Tulnicul) şi sâmbătă 19 iulie, orele 10, la Avram Iancu (în sediul primăriei comunei).

Organizatorii doresc ca festivalul “Open Şah Alba 2014” să ajute la promovarea şahului în întreg judeţul Alba şi atragerea spre sportul minţii a cât mai multor copii, mai ales că şahul a devenit din acest an o disciplină şcolară opţională, iar studierea şahului de către copii este încurajată şi sprijinită în mod oficial în Uniunea Europeană. De aceea toţi copiii care vor veni să asiste la turneele din Baia de Arieş, Câmpeni şi Avram Iancu vor primi gratuit din partea organizatorilor broşuri de inţiere în şah şi vor fi luaţi în evidenţa Asociaţiei Judeţene de Şah Alba pentru a putea fi susţinuţi în continuare dacă doresc să studieze pe viitor şahul într-un cadru organizat. Sunt aşteptaţi să asiste la turnee şi iubitori ai şahului din zona munţilor Apuseni, iar cei mai curajoşi dintre ei chiar să intre în competiţie cu adeversari mai experimentaţi.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în memoria regretatului maestru Mihai Breaz, care a coordonat activitatea şahistă în judeţul Alba peste 30 de ani, până la dispariţia prematură dintre noi în anul 2009.

 
 
 

Publicitate

Publicitate