sah_IMG_7383Ziua de sâmbătă, 19 martie, a fost una plină de evenimente șahiste în Alba Iulia. La Openul Internațional al României s-au jucat rundele a 4-a și a 5-a, care au adus schimbări notabile în fruntea ierarhiei. Cu două victorii obținute împotriva marilor maeștri români Tiberiu Georgescu și Marius Manolache, favoritul turneului Andrei Istrățescu a preluat conducerea în clasament cu 4 puncte din 5 partide, același punctaj avându-l și grecul Stelios Halkias care a remizat în runda a 4-a cu favoritul numărul 2, Konstantin Tarlev (Ucraina), și a câștigat apoi cu juniorul român Radu Toma.

Între cei doi lideri ai clasamentului, Istrățescu și Halkias, se va disputa derby-ul rundei a 6-a care va începe duminică de la ora 16.00 și va fi transmisă live pe site-ul www.chessbomb.com.

Sâmbătă a fost o zi bună și pentru șahiștii albaiulieni prezenți în turneu. Mihnea Costachi a obținut o victorie împotriva maestrului internațional Mihai Ionescu și o remiză, având acumulate 3 puncte din 5 partide, George Ileana a câștigat cu portughezul Jose Padeiro și chiar dacă a pierdut cu marele maestru internațional Vadim Shishkin (Ucraina) este bine poziționat în clasament cu 2,5 puncte, același punctaj avându-l și Adrian Secheres. Ceva mai slab sunt clasați ceilalți șahisti albaiulieni, dar acest lucru este normal dată fiind valoarea foarte ridicată a turneului. Ionel Miron are 2 puncte, Iustin Ciorgovean 1,5 puncte, în timp ce Ovidiu Lupu a acumulat un singur punct.

De notat prezența altor patru elevi albaiulieni invitați speciali ai organizatorilor la ceremonia de deschidere a rundelor de sâmbătă. Momentele muzicale au fost susținute de Luciana Maria Jurj (pian) și Alex Sandulache (vioara), elevi ai Liceului de Arte “Regina Maria”, care au avut interpretări foarte apreciate de publicul prezent, în timp ce prima mutare în cele doua runde ale turneului a fost efectuată de Paul Cirje, elevul cu cel mai mare grad al Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu” Alba Iulia și care are rezultate excelente la învățătură, și Anamaria Gligor, o tânără interpretă de muzică populară, elevă a Școlii generale „Avram Iancu” din Alba Iulia, care a obținut anul trecut premiul I în secțiunea folclor la Festivalul Mamaia Copiilor.

Tot sâmbătă s-a desfășurat și Memorialul “Mihail Breaz”, turneu care a reunit la start 120 de copii din Irlanda, Moldova, Suedia și foarte multe cluburi din România. Festivitatea de deschidere a turneului a fost onorată de prezența președintelui Federației Române de Șah, Sorin Avram Iacoban, a profesoarei Elena Ignat, director al Școlii gimnaziale “Avram Iancu” din Alba Iulia, gazda primitoare a evenimentului, dar si a sotiei Maria și fiicei Mihaela a regretatului maestru albaiulian Mihail Breaz.

A fost un eveniment de suflet în memoria celui care a inițiat în tainele jocului de șah peste 1000 de copii albaiulieni de-a lungul timpului. Am avut șansa să mă aflu și eu printre aceștia, începând să studiez șahul sub îndrumarea maestrului Mihail Breaz chiar în această școală în 1983. Mă bucur foarte mult că un număr atât de mare de copii au venit pentru a participa la acest turneu foarte special pentru mine și alți șahiști albaiulieni”, a transmis Marius Ceteraș, director de turneu.

În deschiderea turneului corul Theotokos din Alba Iulia, coordonat de dirijorul Calin Bulac, a susținut un recital extraordinar, fiind aplaudat la scena deschisă de cei prezenți.

Secțiunea principală a Memorialului Mihail Breaz a fost câștigată de juniorul albaiulian Radu Tampea, care a acumulat 5 puncte din 5 partide, dar și ceilalți concurenți din această sectiune și din celelalte 15 grupe de copii începători au plecat fericiți acasă, toți participanții din turneu primind din partea organizatorilor și a sponsorilor medalii, diplome, dulciuri, pufuleți și carnețele pentru notițe.

Un moment special al zilei, cu mare încarcătura emoțională, a fost meciul dintre selecționata de copii a Academiei de Șah din Chișinău și o selecționată a copiilor albaiulieni din grupele de începători, toți participanții având vârste între 5 și 8 ani. Datorită sprijinului oferit de Primăria municipiului Alba Iulia, 11 tineri șahiști din Chișinău, însotiți de părinți și profesorii lor de șah s-au aflat în weekend la Alba Iulia. În cursul dimineții, alături de copii din alte orașe veniți la Alba Iulia pentru a participa la Memorialul Mihail Breaz și pentru a asista la Openul Internațional al României, oaspeții din Chișinău au vizitat Cetatea Alba Carolina, Catedrala Reîntregirii Neamului, Sala Unirii și Muzeul Principia, în cadrul unui tur turistic oferit de organizatorii festivalului șahist cu sprijinul Muzeului Național al Unirii, partener al evenimentului.

La ora 12.00, cei 11 copii din Chișinău și 11 copii din Alba Iulia și-au dat mâinile și au început un meci care poate fi considerat istoric, deoarece este primul de acest gen dintre copii din cele două orașe înfrățite. Chiar dacă rezultatul final conta mai puțin, meciul fiind unul amical, copiii din cele două selecționate au luptat cu multă ardoare, la final balanța înclinându-se în favoarea copiilor din Alba Iulia.

Evenimentele șahiste continuă duminică la Hotel Transilvania din Alba Iulia cu turneul de blitz, care va începe la ora 10.00, și runda a 6-a, programată începând cu ora 16.00.

Foto: Romulus Oprișcan

 
 
 

Publicitate

Publicitate