Fostul jucător al Unirii Alba Iulia, portarul Vlad Ignat, tânărul care abia în 16 octombrie va împlini vârsta de 17 ani, a reuşit să facă pasul vieţii sale, lăsând toată frumuseţea tinereţii pentru fotbal.

Vlad Ignat s-a transferat pe data de 1 iulie 2011 în Spania, la Real Valladolid, echipă care tocmai a reuşit să reintre în Primera Division, după doi ani de absenţă şi care a crezut în el şi încearcă să-l formeze ca jucător.

Vlad a fost de acord să spună pentru Sport.Alba24.ro câteva cuvinte despre viaţa din Spania, părerile despre clubul său de suflet Unirea Alba Iulia, dar şi despre foştii lui colegi.

 

Reporter: Vlad, cum e în vacanţă?

Vlad Ignat: Foarte relaxant, e frumos să revii acasă după o perioadă de 6-7 luni în care n-am mai călcat în oraşul natal. Petrec majoritatea timpului cu iubita şi familia mea, pentru că ei sunt cei mai importanţi pentru mine. Oricum, nici acasă nu las fotbalul deoparte, din pricina faptului că mă antrenez cu domnul profesor Raul Unchiaş, care mă menţine în formă pe parcursul vacanţei.

Reporter: Cum ai aflat despre transfer?

Vlad Ignat: În acel moment eram în Ungaria, într-un turneu cu echipa naţională U-17, înaintea unei partide amicale cu Malta, în care am fost pentru a doua oară căpitan la naţională, iar tatăl meu m-a sunat şi mi-a spus că m-am transferat în Spania, la Real Valladolid.

Reporter: Cum ţi se pare experienţa din Spania?

Vlad Ignat: A fost foarte greu la început, dar cu timpul s-a format o pantă ascendentă, iar totul acolo e la un nivel profesionist superior faţă de România.

Reporter: Cum ţi se pare colectivul la Valladolid?

Vlad Ignat: Colectivul echipei este foarte unit, m-am integrat foarte repede. Am mai avut şi unele altercaţii minore la început, dar totul s-a sfârşit cu bine, Am trei prieteni foarte buni cu care îmi pierd timpul, un uruguaian – Facu (portar), un canadian – Kevin (mijlocaş dreapta) şi un englez – Liam (atacant).

Reporter: Cel mai important meci la care ai apărat în Spania?

Vlad Ignat: Debutul meu la Valladolid a fost cel mai important pentru mine; un meci intens împotriva celor de la Cultural Leonesa, un meci în care ne-au condus cu scorul de 2-0 la pauză, dar în repriza secundă am revenit şi am învins cu scorul de 7-2.

Reporter: Care este ţelul tău la acest club?

Vlad Ignat: Sper să debutez la prima echipă într-un an, maxim doi. Am reuşit să mă antrenez cu prima echipă, dar, pentru a debuta la seniori, sunt conştient că am de muncit foarte mult.

Reporter: Ai dori să revii în ţară?

Vlad Ignat: Deocamdată mai am contract cu Valladolid, care se întinde pe următorii doi ani. Nu vreau să mă gândesc deocamdată la revenirea în ţară, mai repede mi-aş dori să rămân în străinătate o perioadă cât mai lungă.

Reporter: Regreţi plecarea de la clubul unde te-ai format şi anume Unirea Alba Iulia?

Vlad Ignat: Nu regret deloc. Pe plan fotbalistic, în niciun caz. Regret doar faptul că m-am îndepărtat de părinţi, familie, iubită şi prieteni. Trecutul e trecut şi nu vreau să mai redeschid acest subiect.

Reporter: Legat de Unirea Alba Iulia, cum ţi se pare situaţia actuală a clubului?

Vlad Ignat: Nu mă bucur că au ajuns în această situaţie, până la urmă e clubul la care m-am format ca şi fotbalist. Sper să nu se desfiinţeze şi îmi pare foarte rău că n-am reuşit să debutez pe „Cetate” la echipa mea de suflet, din oraşul natal.

Reporter: Dar situaţia fotbalului românesc, cum o compari faţă de cea din Spania?

Vlad Ignat: Situaţia fotbalului românesc vizavi de Spania este foarte proastă, la nivel administrativ. Talente se găsesc pretutindeni în această ţară, dar nu reuşesc să se afirme, din cauza condiţiilor proaste care le au la cluburi. Încetul cu încetul, intrăm şi noi în rând cu Occidentul, iar asta se vede prin transferurile care au început să curgă de un an, doi, încoace.

Reporter: Ce părere ai de foştii tăi colegi cu care ai crescut în curtea Unirii?

Vlad Ignat: Mă bucur enorm pentru Nicuşor Stanciu, care a reuşit să debuteze cu dreptul la Vaslui, aceeaşi treabă o pot spune despre Gicu Grozav, care a renăscut odată cu revenirea în Liga I, reuşind să fie un pion important în retur pentru Universitatea Cluj şi să nu uităm că a debutat cu gol la naţionala de seniori a României, ceea ce mi se pare extraordinar. Îl felicit pe Alexandru Giurgiu, care a reuşit să promoveze în Liga I şi îi doresc să joace cât mai mult pentru a creşte în valoare şi să nu uităm de Florin Ilie, care a plecat de la Unirea pe o situaţie asemănătoare cu a mea, dar a reuşit să se afirme la Politehnica Timişoara, iar acum mai mult ca sigur va debuta în Liga I la Concordia Chiajna.

Reporter: Mai cochetezi cu naţionala României?

Vlad Ignat: Da, încă ţin legătura cu staff-ul naţionalei U-17, dar, după politica clubului din Valladolid, ei sunt obligaţi de legile UEFA să mă lase la meciurile oficiale. La meciurile amicale, clubul mă păstrează pentru jocurile oficiale, ca să nu rişte o oarecare accidentare a mea la lot.

 
 
 

Publicitate

Publicitate