Aflat la conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Alba din 1999, fostul arbitru Sorin Corpodean a reușit să revitalizeze fotbalul albaiulian. AJF Alba urmează să introducă licențierea cluburilor din Alba Iulia. Dar vă lăsăm să descoperiți mai multe în interviul realizat de noi.

Reporter: Domnule Corpodean sunteți președintele Asociației Județene de Fotbal din Alba din anul 1999. Cum vi se pare că a evoluat fotbalul județean?

Sorin Corpodean: În primul rând, nu m-aș lega de situația actuală, cantitativă a membrilor afiliați, pentru că au fost schimbări de-a lungul timpului, impuse și de cadrul legal. Cred că marele câștig este că am reușit să punem în valoare fotbalul amator din județul Alba, prin modul de organizare a competițiilor, prin structura acestora, dar și prin modul de abordare a jocurilor.

Reporter: La ce vă referiți concret?

Sorin Corpodean: Nu vreau să critic, pentru că și înainte de `99 m-am ocupat de Comisia Județeană de Arbitri, iar înainte erau probleme disciplinare grave. Și când spun asta,  înseamnă că erau jocuri în care echipele așteptau să-și plătească polițe și se lăsa cu bătăi ca-n „Şapte păcate”. Avem un lot județean de arbitri cu o medie de vârstă foarte scăzută, undeva la 22 de ani, dacă lăsăm la o parte arbitrii divizionari, care și așa sunt foarte puțini și eu cred că le lăsăm posibilitatea să se exprime. Găsim cu greu pretendenți la cursurile de arbitri, la cariera de arbitri pentru că de-a lungul timpului nu a fost o campanie bună de încurajare a acestei cariere.

Reporter: În ultimele două sezoane, echipa campioană din județul Alba nu a reușit promovarea. Ce credeți că se întâmplă?

Sorin Corpodean: E o bilă neagră și o spun mereu la Adunările Generale. Interesul nostru este să avem un campionat bine organizat, cel mai bun să câștige pe teren fiecare joc, nu numai campionatul, dar cei care câștigă campionatul să reușească să treacă peste hopul, care e examenul principal pentru noi, deoarece campioana reprezintă județul la barajul pentru promovarea în Liga a III-a, iar, dacă nu obține promovarea, e o muncă zadarnică, depusă timp de un an.

Reporter: În acest sezon s-a investit foarte mult la acest nivel, sunt patru echipe în fruntea clasamentului, cum vi se pare valoarea Ligii a IV-a?

Sorin Corpodean: Și anul trecut am avut până la linia de finish, până la ultima etapă, meci care decidea campioana, pentru că Performanța și CSO Cugir a fost un joc dramatic. Dacă CSO ar fi marcat penalty-ul din minutul 83, ar fi mers ei la baraj, la egal a mers Performanța și a ratat barajul. În acest an, nu ne ferim să o spunem, parcă trebuie mai multă atenție. Sunt echipe care-și doresc cu adevărat să câștige campionatul și să facă pasul spre Liga a III-a.

Reporter: Din câte știm, la AJF Alba s-a propus licențierea cluburilor, care este planul pentru infrastructura fotbalului județean?

Sorin Corpodean: Planul pentru infrastructura fotbalului a fost puțin amânat și asta deoarece în vara trecută am solicitat niște condiții echipelor care evoluează în aceste eșaloane. Am făcut un tur pe la toate terenurile împreună cu comisia de licențiere a terenurilor, dar nu mă feresc să o spun, sunt încă multe lipsuri, mai ales la nivelul Ligii a V-a. Revin la partea de cantitate a echipelor care participă în competiții în ultimul an datorită parteneriatului cu Consiliul Județean, fiind un suport financiar considerabil pentru echipe, și material. Am afiliat mulți membri noi care zic eu încă nu sunt pregătiți pentru competiții, din punct de vedere a bazelor. Dacă am fi aplicat ad literam ceea ce ne-am propus vara trecută, ar fi trebuit să eliminăm multe echipe din competiție.

Reporter: Concret, ce pași ar trebui făcuți pentru licențiere?

Sorin Corpodean: În primul rând, criteriul financiar, pe care l-am aplicat în ultima perioadă fără prea mari abateri, au fost echipe excluse din campionat, dacă ne uităm chiar și în Liga  a IV-a. Din alt punct de vedere ar fi documentele din dosarele membrilor noi afiliați. Terenurile ne interesează în primul rând, pentru că nu e normal să nu ai minim un duș după joc.

Reporter: Am văzut că ați încurajat în această perioadă campionatele pe teren sintetic din zonele de munte…

Sorin Corpodean: Am plecat cu ideea zonei de munte pentru că acolo nu acoperim fotbalistic zona. Avem doar două terenuri cu suprafață normală, la Baia de Arieș și Abrud. Din această cauză, ne-am gândit să încropim o competiție acolo, pentru că acolo chiar facem pionierat din punct de vedere al fotbalului. Vroiam să avem și acolo o competiție care să fie legată de AJF Alba și bineînțeles de parteneriatul cu CJ Alba. Satisfacția mare e că de la prima la a doua ediție au mai fost inaugurate cinci baze sintetice.

Reporter: Au fost dornici oamenii de acolo de fotbal?

Sorin Corpodean: Foarte dornici, s-a creat o emulație și cred că am dat o anumită greutate acestei competiții. Ei mai au tot felul de competiții cu ocazia zilei satului respectiv, dar parcă nu au același farmec. Și la noi se poate vedea o atmosferă de sărbătoare, dar totuși e mult mai respectată. În timp, asta ne și dorim, afilierea a cât mai multe echipe.

Reporter: Cum vi se pare arbitrajul, Liga a IV-a și cele trei serii din Liga a V-a?

Sorin Corpodean: De arbitraj i-aș lăsa pe alții să vorbească, eu nu merg la foarte multe jocuri. Am văzut acuma că mass-media ne ajută cu acest lucru, am văzut că multe răspunsuri sunt pe tema arbitrajului. Sunt arbitri tineri, trebuie să avem răbdare cu ei, unii vor demonstra că pot ajunge la nivel național, alții ne vor arăta cât ne pot ajuta.

Reporter: Credeți că unele echipe încearcă să pună neputința pe seama arbitrajului?

Sorin Corpodean: Acceptăm, sunt greșeli, nu contest și recunosc asta. Sunt greșeli, numai cine nu muncește nu greșește. La nivel de Liga a V-a, parcă au o altă atitudine. Într-adevăr acolo unde sunt interese, multe meciuri sunt importante cu implicare în clasament și e normal că trăirea meciului e alta, iar unii care sunt mai temperamentali, la cald, au atitudini nepotrivite. Dar e și dreptul nostru, al comisiilor abilitate, să analizăm.

Reporter: Știu că în județul nostru sunt câțiva arbitri foarte buni. Ca fost arbitru, de ce calități credeți că are nevoie un arbitru pentru a ajunge la un nivel înalt?

Sorin Corpodean:  Avem arbitri cu potențial și de mare perspectivă. Depinde de ei dacă pot să facă saltul, nu o să-i forțeze nimeni să facă saltul. Depinde și de norocul pe care-l au ei la jocuri, pentru că și ca arbitru ai nevoie de noroc, prin tot ce implică un joc care e un examen, iar un examen în arbitraj, ai cam pierdut trenul după un examen picat. Cartea de vizită a unui arbitru se clădește în timp. Nu le poți ști pe toate, dar ești obligat să le înveți și până la urmă, câteva lucruri sunt importante, personalitatea pe care o ai ca arbitru. Dacă nu dai de la început semne că poți să iei decizii nepopulare, dacă nu ai stăpânirea de sine ca să poți să sintetizezi în joc și să ai o percepție bună și, fără o pregătire fizică bună și teoretică, te elimini singur. Nu le are nimeni pe toate, dar suma totală trebuie să dea multe plusuri.

Reporter: Am văzut că și la nivelul județului Alba avem câteva reprezentante ale sexului frumos în arbitraj…

Sorin Corpodean: Ne bucurăm că reușesc, asta înseamnă că au un mediu destul de propice pentru a-și satisface acest hobby. Trebuie să ai puțină dragoste, dar și nebunie pentru a face arbitraj în aceste zile.

Reporter: Cum vi se pare parcursul Unirii din tur?

Sorin Corpodean: Mă bucură că, după o perioadă neclară înainte de acest sezon și, pornind în ultima sută de metri, e bine că și-au găsit cadența și au dat satisfacție, datorită multor rezultate. Alba Iulia, prin participările la Liga I, e obligată să mențină un standard la Liga a II-a, de o echipă printre primele clasate. Perioada e mai grea, economic vorbind, dar cei care au gestionat situația au făcut-o cu brio și merită toate laudele.

Reporter: În vara lui 2011, cuplul Nichimiș-Corpodean a fost curtat de Unirea Alba Iulia pentru conducerea executivă a clubului. A fost o răsplată sau o încununare a efortului depus la AJF Alba?

Sorin Corpodean: Poate și faptul că amândoi am jucat la echipă a contat. S-ar putea ca și activitatea nostră de durată să fi atras atenția, poate și micul progres pe care l-a făcut fotbalul amator a făcut să fim chemați la astfel de discuții.

 

 
 
 

Publicitate

Publicitate