Primăvara vine în România, nu cu primii ghiocei cum ar fi tradițional, ci cu  etapa a III-a, din returul primei divizii. Cele 18 echipe angrenate în Liga I au avut suficient timp în această iarnă să facă transferuri și să își consolideze echipele. Dar să trecem la ceea ce ne-ar interesa în Liga I: jucătorii din județul Alba care evoluează pentru echipele din Liga 1.

Cel mai prolific jucător din județul nostru este albaiulianul Gicu Grozav, fotbalistul formației Petrolul Ploiești a izbutit să facă unul din cele mai strășucitoare sezoane pe prima scenă fotbalistică a țării. După ce a fost resuscitat la Universitatea Cluj, Grozav a făcut parte din „colonia” de fotbaliști de la „U” Cluj, transferați gratuit la Petrolul Ploiești.

Prestațiile bune de la formația de club ale lui Grozav, i-au atras atenția selecționerului Victor Pițurcă, care l-a convocat în premieră pe tânărul albaiulian la echipa națională. Debutul în culorile naționale avea să fie grandios. Pe data de 30 mai 2012, la partida amicală contra Elveției, Grozav reușea să aducă succesul primei reprezentative grație golului marcat cu o lovitură de cap. Albaiulianul a evoluat în total 343 de minute pentru echipa națională, unde a marcat trei goluri (cu Elveția, Slovacia și Turcia) în șase partide.

Cel mai important gol  marcat de Grozav a fost în  poarta lui Volkan Demirel  în partida Turcia – România, dispută care a contat pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2014.

În Liga I, Gicu Grozav a evoluat în toate partidele acestui sezon pentru Petrolul Ploiești, bifând astfel 1206 minute, 5 goluri (cu Ceahlăul Piatra Neamț, Dinamo București, FC Brașov, Astra Giurgiu și Universitatea Cluj), 4 cartonașe galbene (cu CSMS Iași, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț și Astra Giurgiu).

Ajuns la Vaslui, o altă bijuterie a fotbalului albaiulian, Nicușor Stanciu, nu a strălucit la fel de tare ca pe „Cetate”, dar chiar și așa Stanciu a ieșit în evidență pe „Giussepe Meazza” unde a marcat de la punctul cu var. În 19 etape Stanciu a adunat 1058 minute, 1 cartonaș galben,  a fost ales în 12 partide titular, iar în 7 a evoluat din postura de rezervă,

Pentru Călin Cristea sezonul începe abia acum. Chiar dacă a evoluat suficient de mult în prima parte a campionatului mijlocașul stânga va avea cu siguranță mai multe șanse de a evolua în retur, grație campaniei de transferuri făcută în această iarnă de Pandurii Târgu Jiu. În 19 runde, Cristea a adunat 682 minute, 1 gol, 1 cartonas galben, 7 partide titular, 5 partide a evoluat din postura de rezervă, 7 doar rezervă.

Plecat de la Alba Iulia la Turu Severin, Alexandru Giurgiu a reușit să-și treacă în cont o promovare cu formația de pe  malul „Dunării”. Transferat în acaestă iarnă la Astra Ploiești, Giurgu se mândrește cu   1110 minute, 13 partide titular, 3 cartonașe galbene, 1 meci a evoluat din postura de rezervă, 3 partide a fost doar rezervă.

Nu a apucat să debuteze pentru Unirea Alba Iulia în Liga a II-a, dar evoluează în Liga I alături de Concordia Chiajna, sub comanda lui Ilie Stan.  Florin Ilie și-a făcut ușor loc printre titularii Chiajnei, devenind un jucător important, mai ales că este considerat a fi un stopper de perspectivă.  În 19 runde Florin Ilie a bifat:  439 minute, 5 partide titular, 2 partide a evoluat din postura de rezervă, 7 partide doar rezervă.

Ultimul, dar nu cel din urmă este  Mihai Mincă, fotbalist care nu trece prin cea mai bună perioadă a carierei sale. Acesta a prins postul de rezervă în doar trei jocuri la Cluj, iar în prezent este a treia opțiune pentru portughezul Paolo Sergio. Chiar și așa Mincă se poate mândri cu faptul că a fost inclus pe lista UEFA atât pentru grupele Champions League, cât și pentru „dubla” cu Inter Milano.

În această iarnă a semnat cu FC Brașov și Daniel Tătar, fotbalist originar din Blaj, dar care a evoluat la Unirea Alba Iulia.

Suma totală a fotbaliștilor albaiulieni ce evoluează în acest moment în Liga I este de  5,5 milioane de euro, dar în urma transferurilor nu au adus în visteria clubului mai mult de 1 milion de euro.

COSMIN NISTOR

CĂTĂLIN CRĂCIUN

 
 
 

Publicitate

Publicitate