Vineri, 20 iulie, începe un nou sezon de Liga I, ediţia cu numărul 95, care se anunță a fi printre cele mai echilibrate de până acum. Dacă în 2003 şi în 2009 ne bucuram împreună cu promovarea echipei fanion a judeţului, Unirea Alba Iulia,  în prezent, vom fi cu sufletul la gură doar pentru albaiulienii care vor participa în acest sezon al Ligii I.

Sezonul Ligii I va debuta cu partida dintre Pandurii Târgu Jiu şi Universitatea Cluj, un meci în care este prezent un albaiulian la gazde, Călin Cristea, unul dintre talentele judeţului Alba. Călin a reuşit să-l convingă pe Petre Grigoraş să îl cumpere de la Unirea Alba Iulia, în 2011. El a debutat pe prima scenă în tricoul alb-negru în iunie 2005, iar în acest moment valorează aproximativ 650.000 euro.

„Sper să fie un an la fel de reușit ca şi precedentul. Ca obiectiv, în acest sezon vreau să joc mai mult ca anul trecut şi sper să facem o figură frumoasă în această ediţie de campionat”, a declarat Călin Cristea, mijlocaş Pandurii Târgu Jiu.

În partida dintre Petrolul Ploieşti şi Ceahlăul Piatra Neamţ, va debuta pentru noua sa echipă unul dintre cei mai vizaţi albaiulieni în acest sezon, Gheorghe Grozav, zis „Gicu”. Albaiulianul a „explodat” sezonul trecut la Universitatea Cluj, când a marcat cinci goluri în returul sezonului, unul dintre ele fiind catalogat ca „cel mai frumos gol al sezonului”. Fără îndoială, Gicu a avut şi un debut cum nu se putea mai frumos la Naţionala României, când a reuşit să marcheze la debutul său în partidă cu Elveţia. El a debutat în Liga I în 2009, în tricoul alb-negrilor fiind mai apoi transferat chiar de Ladislau Boloni la Standard Liege, pe 350.000 euro. Cota actuală a albaiulianului este de 1.100.000 euro și este aşteptat să-și demonstreze valoarea la echipa sa actuală, Petrolul Ploieşti.

“În primul rând, să ne îndeplinim obiectivele, să terminăm în primele cinci şi să câştigăm Cupa României, iar eu personal să fiu convocat în continuare la Naţionala României şi să înscriu cât de mult pot. Ţelul meu în privinţa golurilor este acela de a depăşi numărul de goluri din sezonul trecut”, a declarat Gicu Grozav, atacant Petrolul Ploieşti.

 Alt jucător vizat de selecţionerul României, Victor Piţurcă, este “puştiul minune” al Vasluiului, Nicuşor Stanciu. Albaiulianul cotat la 1.000.000 euro este principalul favorit pentru înlocuirea lui Adailton, unul dintre jucătorii esenţiali ai Vasluiului în sezonul precedent. Nicuşor a debutat în Liga I în 2010 la Unirea Alba Iulia, la frageda vârstă de 17 ani într-o partidă cu Steaua Bucureşti, iar, în acest moment, unul dintre băieţii preferaţi ai patronului Adrian Porumboiu, este aşteptat să crească într-un an câţi alţii în zece. Să sperăm că Nicuşor va debuta în acest sezon în derby-ul primei etape contra celor de la Rapid Bucureşti.

„Vreau să încep cât mai bine campionatul cu Vaslui, vreau să joc cât mai multe meciuri, fie ca titular sau nu şi prin evoluţiile mele să fiu convocat la Naţionala Mare. Ţelul meu pentru acest sezon este acela de a bifa cât mai multe minute şi reuşim să ne îndeplinim obiectivul”, a declarat Nicuşor Stanciu, mijlocaş FC Vaslui.

 

Mezinul nou promovatei CS Turnu-Severin este albaiulianul Alexandru Giurgiu, jucător cotat la 350.000 euro. Acesta nu a reuşit încă să debuteze în Liga I. Giurgiu a venit la Severin în iarna trecută, fiind unul dintre copiii în care antrenorul Marian Bondrea are încredere. Nou-promovata CS Severin va debuta pe prima scenă împotriva celor de la Dinamo Bucureşti.

„Sper să joc cât mai mult, sunt cel mai mic din echipă, dar vreau să joc cât mai multe minute pentru echipă şi să ne îndeplinim obiectivul, adică salvarea de la retrogradare. Îmi doresc să joc bine la debut şi să-mi fac treaba de fundaş”, a spus Alexandru Giurgiu, fundaş CS Turnu-Severin.

Un alt albaiulian care speră să-şi facă debutul la noua sa echipă, dar în Liga I este Florin Ilie, jucător proaspăt transferat la Concordia Chiajna. După o perioadă bună avută sezonul trecut la Politehnica Timişoara, Florin a reuşit să se bucure alături de colegi de promovarea în prima ligă. Timişoara nu a fost acceptată în Liga I, din cauza problemelor financiare, însă el s-a transferat la echipa antrenată acum de Ilie Stan. Florin va avea parte de o partidă extrem de dificilă în prima etapă, jucând împotriva celor de la Steaua Bucureşti. În acest moment, Florin Ilie este cotat la 450.000 euro.

„Ţelul meu este să joc cât mai multe meciuri în Liga 1 şi sper să pot demonstra că pot ajunge mai sus de atât. E un început pentru mine la Chiajna şi vreau că încet-încet să ajung şi în vizorul echipei naţionale. Chiajna pentru mine e un pas înainte, pentru că e o echipă de Liga I, o echipă care nu joacă cu numele, are mulţi jucători de valoare, este grup unit şi sper să ne îndeplinim obiectivul, să ne clasăm cât mai sus la sfârşitul sezonului. Regret că nu am reuşit să promovez cu Poli şi regret că s-a ajuns acolo unde este acum Timişoara”, a declarat Florin Ilie, fundaş Concordia Chiajna.

Judeţul Alba mai este reprezentat în Liga I de Mihai Mincă (portar, CFR Cluj) şi Dinu Moldovan (portar, Astra Ploieşti).

 
 
 

Publicitate

Publicitate