Mihnea Costachi vs Nigel ShortMaeștrii FIDE albaiulieni Mihnea Costachi și Marius Ceteraș s-au aflat în weekend în Irlanda la invitația lui Gabriel Mirza, un român stabilit în Limerick în 1999, fost jucător de fotbal la Oțelul Galati și care este un promotor al șahulului în regiunea Munster din Irlanda. Șahistii albaiulieni au susținut un simultan și o lectură șahistă la St Michael’s Chess Club din Limerick, după care Mihnea a luat startul în cel mai puternic open organizat anual în Irlanda, Bunratty Chess Festival. Openul a reunit la start peste 300 de participanți în cele 4 secțiuni ale competiției.

În secțiunea Masters a probei de șah clasic, câștigată detașat de marele maestru internațional Nigel Short (Anglia), deși Mihnea nu a jucat la capacitatea sa maximă, a terminat totuși neînvins, însă cu o singură victorie și cinci meciuri încheiate remiză. Cel mai redutabil adversar al juniorului albaiulian în acest turneu a fost marele maestru Gawain Jones (rating FIDE 2629), campionul Marii Britanii din 2012 salvându-se la capătul unei partide dominate clar de tânărul șahist albaiulian.

Mihnea Costachi s-a dezlănțuit în proba sa favorită, cea de blitz, în care este campion național de seniori al României. După 6 victorii consecutive în grupa preliminară și eliminarea unui maestru internațional englez în optimile de finală, campionul albaiulian a furnizat una din marile surprize ale turneului de blitz eliminându-l în sferturile de finală pe marele maestru internațional Mark Hebden, de 7 ori campion național al Marii Britanii la șah rapid, în aplauzele frenetice ale pătimașilor fani irlandezi care l-au “adoptat” imediat pe Mihnea.

În semifinale Mihnea Costachi s-a aflat față în față cu legendarul Nigel Short, adversarul lui Gary Kasparov în meciul pentru titlul mondial din 1993. Meciul a fost extrem de echilibrat până spre final, când lui Mihnea i-a scăpat o mutare care ar fi dus jocul forțat spre un final de regi și pioni complet egal. Marele maestru englez a profitat de greșeala juniorului albaiulian, a câștigat un pion și peste câteva mutări Mihnea Costachi s-a recunoscut învins. O partidă de care cu siguranță Mihnea Costachi îșsi va aminti multă vreme de acum înainte și care a confirmat ca juniorul albaiulian în vârstă de 16 ani poate lupta de la egal la egal cu orice jucător din lume și care a deschis drumul spre victoria în turneu englezului Nigel Short, acesta învingâdu-l în finala pe conaționalul sau Peter Wells.

În același turneu de blitz, antrenorul lui Mihnea Costachi, Marius Ceteraș a trecut de grupele preliminarii cu 4 victorii și 2 remize, dintre care una obtinuță împotriva finalistului turneului, marele maestru internațional Peter Wells, fiind eliminat în optimile de finală de maestrul internațional Mark Heidenfeld (Irlanda).

Pentru Mihnea Costachi urmează o pauză competițională de 4 săptămâni, dupa care juniorul albaiulian va lua startul în Openul Internațional al României care se va desfășura la Alba Iulia în perioada 16-23 martie, o competiție așteptată cu nerăbdare de albaiulienii pasionați de sportul minții.

 
 
 

Publicitate

Publicitate