IMG_9920De Ziua Europei, în 9 mai, începând cu ora 11.00, participanți din județul Alba, dar și din județele învecinate au venit să alerge la Crosul organizat de Ziua Europei. Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alături de Centrul Europe Direct Alba Iulia din cadrul Fundației PAEM Alba, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia au organizat un eveniment în aer liber la care au participat toți cetățenii care au vrut să facă mișcare și să se relaxeze într-un mod european. Evenimentul ”CROS de Ziua Europei” s-a desfășurat pe traseele de Vest și de Nord ale Cetăţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

După parcurgerea traseului de doi kilometri, Bogdan Bălușe s-a clasat pe primul loc, fiind urmat pe podium de George Fleșer și Sergiu Cioca.

În fiecare an, la 9 mai, serbăm Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schumann, care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state. Pe parcursul traseului de cros, istoria construcției Uniunii Europene a fost ilustrată și reamintită tuturor celor care au alergat sau care i-au însoțit. Pentru a reaminti importanța acestei date, participanții au avut șase puncte intermediare personalizate cu date importante din istoria Uniunii Europene. La fiecare punct de control s-au colectat piesele unui puzzle ce formează în final harta Uniunii Europene.

Ziua de 9 mai are în conștiința poporului român, o triplă semnificație: proclamarea Independenței de stat a României la 9 mai 1877, victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei. În acest an, ADR Centru alături de partenerii săi a organizat o serie de evenimente prin care am dorit să ilustrăm sprijinul acordat dezvoltării noastre de Uniunea Europeană, să implicăm și cooptăm cetățenii în activitățile pe care le desfășurăm. Cu alte cuvinte, în 9 mai am sărbătorit alături de toți participanții, o zi care a adus cetățenilor din România o serie de drepturi și beneficii, o uniune prin care am dobândit dreptul de a munci în toate statele UE sau să călătorim doar cu buletinul, care a susținut prin fonduri nerambursabile dezvoltarea județului Alba și a Regiunii Centru, datorită căreia nivelul traiului de viață s-a îmbunătățit”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Primul concurent care a trecut linia de sosire a câștigat un iPod și trofeul celui mai rapid alergător. Cupe, medalii dar și alte premii și obiecte care să le reamintească de eveniment au primit toți participanții. Premii speciale au mai primit cel mai tânăr concurent, cel mai vârstnic cuplu, precum și cel mai informat cetățean despre istoria Uniunii Europene.

Cuplul de vârstnici care cunoaște atât semnificația zilei de 9 mai, cât și importanța de a fi cetățean european, i-a impresionat pe cei prezenți prin faptul că au alergat ținându-se de mână, un simbol al unității europene premiat de către organizatori. Medalii speciale pregătite de către organizatori au câștigat și alergătoarele care au ajuns primele la linia de sosire.

 
 
 

Publicitate

Publicitate