Premiere 10 seniori Ovidiu Lupu, Dan Ambru si Iustin CiorgoveanMiza calificării în Openul Internaţional al României, dar şi dorinţa de a juca şah în “Cealaltă Capitală” au atras la startul competiţiei judeţene din Alba, de duminică un număr de 86 de participanţi cu vârsta cuprinsă între 5 ani şi 82 de ani.

Startul în Openul Judetului Alba la şah rapid a fost dat în mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucatorului cu piesele albe de la masa 1, transmitand participantilor mesajul ca ii asteapta peste 10 zile la startul openului international, acolo unde tanarul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte apriga, cu o runda inainte de final nu mai putin de 8 jucatori fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntarile dintre ei din runda a 7-a desfasurandu-se astfel in situatia de “totul sau nimic”.

Victoriosi in ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) si Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Judetului Alba la sah rapid si s-au calificat pentru Openul International al Romaniei. Daca pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era asteptata, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezenta pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriza a turneului, desi progresul facut de juniorul albaiulian in varsta de 15 ani in ultimii 2 ani a fost remarcabil si il dadea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care, desi in ultima runda l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul international Codrut Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasati, dar avand coeficienti de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumatate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Premiere 01 Emil Sufletel, Andrei Simina si Calina FurduiCel mai varstnic participant la turneu, Emil Sufletel (Alba Iulia), care in acest an va implini 82 de ani, a fost premiat alaturi de cei mai tineri participanti la turneu, Calina Furdui si Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni avand varsta de 5 ani.

De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasati la urmatoarele sectiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) si Norbert Wagner (Targu Mures).

În plus, toti copiii sub 12 ani prezenti la turneu au fost recompensati de organizatori cu diplome si medalii pentru curajul de a se infrunta cu sahisti mult mai experimentati si daruirea cu care au facut-o, desi multi dintre ei s-au aflat la prima lor participare intr-o competitie de seniori.

Coordonarea tehnica a turneului si arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteras (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) si Aurelian Vlad (Aiud).

 
 
 

Publicitate

Publicitate