Mihnea Costachi la Open Iasi 2016O nouă performanță remarcabilă pentru Mihnea Costachi. În vârstă de 16 ani și 3 luni, tânărul șahist albaiulian a reușit să obțină la festivalul internațional de șah “Open Iași” a treia normă de maestru internațional și va deveni primul șahist albaiulian care obține titlul de maestru internațional, penultima treaptă în clasificarea FIDE (Federației Internaționale de Șah), cea mai înaltă clasificare fiind titlul de mare maestru internațional.

Până în prezent alți șahisti albaiulieni ca Marius Ceteraș, Dorin Șerdean, Ovidiu Lupu, Adrian Sechereș sau George Ileană reușiseră să obțina titlul de maestru FIDE, dar niciunul nu a reușit să obțină titlul de maestru internațional, care presupune realizarea de trei ori a unui barem stabilit de FIDE, în turnee care îndeplinesc anumite condiții și jucând împotriva unor adversari de un anumit nivel.

Înainte de startul în festivalul internațional de șah “Open Iași”, Mihnea Costachi avea deja obținute două norme de maestru internațional: prima în vara anului 2015 la Openul Arad, iar a doua în urmă cu doar două săptămâni la Openul Internațional al Ungariei de la Zalakaros. Open Iași, care este cel mai puternic open internațional care se organizează anual în România, reprezenta o șansă foarte bună pentru obținerea celei de-a treia norme și ultima de maestru internațional, deoarece în secțiunea principală a openului ieșean, care are în acest an a avut un fond de premiere de 16.000 euro, erau înscriși 75 de jucători din 14 țări, dintre aceștia 27 având titluri internaționale: 9 mari maeștri internaționali, 9 maeștri internaționali și 9 maeștri FIDE.

Jucând extrem de motivat Mihnea Costachi a avut un start foarte bun, acumulând 3 victorii contra lui Alexandru Călin (România), Pavel Miroshnichenko (Rusia) și George Stoleriu (România) și o remiză contra vicecampionului național de juniori de la categoria sa de vârstă Alexandru Banzea (România) în primele 4 runde ale turneului. În ultimele 5 runde, fiind clasat permanent în partea superioară a clasamentului, Mihnea Costachi a avut în față 5 mari maeștri internaționali: Alexander Zubarev (Ucraina), care a și câștigat turneul, Andrei Istrățescu (Franța), unul dintre cei mai titrați șahiști români din toate timpurile, favoritul principal al turneului, Nikita Maiorov (Belarus), Kidambi Sundararajan (India) și Vladislav Nevednichy (România), câștigătorul Openului Internațional al României găzduit în luna martie de Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Deși adversarii i-au dat multe bătăi de cap, juniorul albaiulian a reușit să-și mențină invincibilitatea până la final, obținând 5 remize împotriva celor 5 mari maeștri internaționali, și chiar a depășit cu o jumătate de punct baremul necesar pentru obținerea ultimei sale norme de maestru internațional.

În clasamentul final primele 5 locuri au fost ocupate de Alexander Zubarev (Ucraina), Dmitry Frolyanov (Rusia), Tiberiu Georgescu (România), Kaido Kulaots (Estonia), Andrei Istrățescu (Franța), toți cu 6,5 puncte, urmați de Nikita Maiorov (Belarus), Mihnea Costachi (România), Vladislav Nevednichy (România), Bogdan Dan (România), Andrei Macovei (Moldova), Kidambi Sundararajan (India), Lucian Filip (România) și Boris Itkis (România) toți cu 6 puncte, departajați de coeficientul Buchotz.

„Sunt foarte mulțumit că am obținut titlul de maestru internațional, deoarece îmi propusesem încă din urmă cu un an și jumătate să ajung la acest nivel în vara acestui an. Următorul pas, spre titlul de mare maestru internațional, va fi cu siguranță mult mai dificil de făcut. Va trebui să joc în turnee mult mai puternice, împotriva unor adversari redutabili, fiindcă doar așa pot să-mi îmbunătățesc jocul și să ajung să joc constant la nivelul unui mare maestru. Asta înseamnă multă muncă, dar și cheltuieli mult mai mari, deoarece în România sunt doar 3-4 turnee de un asemenea nivel, astfel ca va trebui să particip la multe turnee în străinătate. Sper ca în anul 2018 să obțin și titlul de mare maestru internațional, mai ales că acel an va fi unul special pentru români, dar mai ales pentru albaiulieni”, a declarat Mihnea Costachi la finalul openului ieșean, în care juniorul albaiulian s-a clasat pe un excelent loc 7 și a realizat o performanță rating de aproape 2500.

După câteva zile de pauză, Mihnea Costachi urmează să ia startul luni, 27 iunie, în Trofeul Litoralului de la Eforie Nord, un open tradițional, aflat la a 26-a ediție. Până la Campionatele Europene de juniori, programate în a doua jumătate a lunii august la Praga, și Campionatele Mondiale de juniori din luna septembrie de la Khanty Mansyisk (Rusia), juniorul albaiulian va mai juca la Arad Open în perioada 6-12 august și, foarte probabil, la Olimpiada de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia de la sfârșitul lunii iulie.

 
 
 

Publicitate

Publicitate