Mihnea 1Timp de o săptămână, municipiul Iaşi a fost capitala şahului românesc. Frumosul oraş moldav a găzduit în perioada 2 – 8 martie semifinalele Campionatului Naţional de seniori la şah, turneu care a reunit la start 134 de participanţi, care au luptat pentru cele 20 de locuri care asigurau calificarea în finala Campionatului Naţional.

La această primă competiţie majoră naţională a anului au participat şi cei mai valoroşi trei juniori din judeţul Alba: Mihnea Costachi (15 ani, rating 2361, favoritul nr.3 la start), Adrian Sechereş (17 ani, rating 2179, favoritul nr.23) şi George Ileană.(13 ani, rating 2062, favoritul nr.39).

După o evoluţie foarte sigură, Mihnea Costachi, elevul Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia legitimat la CSU Alba Iulia, a reuşit să claseze pe primul loc din cei 134 de participanţi cu 7 puncte din 9 partide (5 victorii şi 4 remize), la egalitate de puncte cu Radu Toma (Şah Club Braşov) şi Ovidiu Chifor (Politehnica Iaşi), dar având un coeficient Bucholtz superior faţă de aceştia.

Şi mai îmbucurător este faptul că Mihnea nu va merge singur la finala naţională, ci însoţit de colegul său de liceu Adrian Sechereş (CSŞ 1 Timişoara) şi partenerul său de antrenament George Ileană (CSU Alba Iulia), elev al Şcolii gimnaziale “Avram Iancu” Alba Iulia, care au reuşit de asemenea calificarea în finală de pe locurile 12, respectiv 13, cu 6,5 puncte din 9 partide.

”Performanţa celor trei juniori albaiulieni confirmă încă o dată valoarea tinerilor şahişti albaiulieni, “cealaltă capitală” fiind considerată una dintre principalele pepiniere şahiste ale ţării, şi oferă Federaţiei Române de Şah un argument în plus pentru tranformarea municipiului nostru într-o “capitală a şahului juvenil românesc” prin înfiinţarea aici a unui centru de excelenţă, aşa cum a promis preşedintele F.R. Şah, Sorin Iacoban, în timpul vizitei efectuate luna trecută la Alba Iulia”,  a transmis Marius Ceteraș, președinte și antrenor al Clubului Municipal Șah Alba Iulia.

Pentru numeroşii săi fani din judeţul Alba, merita aminitită şi performanţa junioarei Diana-Alexandra Ciungan (CS Sînandrei), ai cărei părinţi sunt originari din Ocna Mureş, tatăl ei fiind fost component al echipei locale de volei, care a obţinut titlul de campioană naţională de amatoare la senioare, titlu acordat celei mai bine clasate sportive cu rating internaţional sub 2000.

La finala care va avea loc în a doua parte a lunii aprilie la Căciulata celor 20 de jucători calificaţi din semifinală li se alăture marii maeştri internaţionali şi maeştrii internaţional cu rating peste 2400, care au dreptul de înscriere directă în ultima fază a Campionatului Naţional.

 
 
 

Publicitate

Publicitate