Florian Brumaru a reușit să-i readucă pe juniorii B ai Unirii Alba Iulia la un turneu zonal. Acesta a povestit pentru Sport.Alba24.ro cum a ajuns să antreneze și de ce a refuzat această meserie  când s-a lăsat de fotbal.

Cum ați ajuns să antrenați și de ce nu ați ales această carieră imediat după ce ați renunțat la cariera de fotbalist?

Florian Brumaru: Mi-am dorit mereu să fiu antrenor, am visat de când mi-am încheiat cariera de jucător de fotbal, dar din păcate conjunctura de atunci a fost să aleg între meseria de polițist sau cea de antrenor. Mi s-a părut mai sigură meseria de polițist, avea și mai multă adrenalină. Pe finalul carierei, am început să mă pregătesc pentru meseria de antrenor. Am făcut școala de antrenori la București și cam asta a fost. După ce mi-am terminat cariera de polițist, l-am avut pe domnul Șunda, care era antrenor la echipa noastră, el a fost mentorul meu pe perioada școlii, el era antrenor de Liga I, dar antrena la Liga a II-a, el a vrut să mă ia în staff-ul echipei și m-a propus să am o funcție. Am învățat enorm de multe lucruri, care mi-au prins bine. Știu ce ”presiuni” se pun la nivelul UEFA pentru a dezvolta centrele de copii și juniori.

Cât de mult este ajutat antrenorul Florian Brumaru de experiența din poliție? Este un plus din punct de vedere al disciplinei?

Florian Brumaru: Nu pot să mă axez doar pe disciplină, această meserie m-a învățat să cunosc oamenii, să lucrez sub tensiune, nu e foarte importantă disciplina cât e importantă legătura dintre antrenor și echipă. Eu cred că sunt făcut să fiu antrenor la centre de copii și juniori, pentru că iubesc copiii, creez cu ușurință relația de empatie, iar munca de acolo este una plăcută.

Cât de grea este munca la un centru de copii și juniori și cum ați ajuns antrenor la Unirea  Alba Iulia?

Florian Brumaru: Am lucrat cu Alin Hăncaș, la reprezentativa județului Under 16. Acolo am avut sprijinul AJF-ului, am construit o echipă frumoasă, am descoperit câțiva jucători talentați și aici mă refer la Felindean, Scheau de la Daia Română, actualmente la Poli Timișoara, Chiș și el este la Poli Timișoara. Mi-am dat seama că județul Alba are un potențial foarte mare la nivel fotbalistic. După aceste momente, mi s-a propus să devin antrenor la grupa de 95. Anul trecut, am trecut pe locul 4. În vară, am preluat grupa 95-96, grupă cu potențial, dar din păcate i-am luat foarte de jos, pentru că e diferența mare între juniori C, la campionatul de republicani şi juniori B.

Ce îi lipsește centrului de copii și juniori de la Unirea alba Iulia?

Florian Brumaru: Mulți copii au fost crescuți în condiții precare, copiii nu făceau duș după antrenament. Cred că și la nivelul antrenorilor trebuie completată structura, pentru că ne-ar trebui 5-6 antrenori, ar trebui rezolvată schema asta. Noi avem foarte rar acces la terenul meciurilor oficiale, iar terenul de la Oarda este de proastă calitate, mulți jucători s-au accidentat pe acest gazon. De la această vârstă se face deja diferența la nivel tactic. Avem probleme cu echipamentul, cu mingile. Este o problemă și cu transportul, cu STP-ul, cărora vreau să le mulțumesc pe această cale. Eu, din prima zi  le-am spus copiilor că putem realiza orice performanță dacă ei respectă sarcinile și ceea ce le spun eu. Le-am spus că două ore, cât venim la fotbal, să uităm toate grijile, stresul. Ăsta a fost medicamentul echipei, fotbal cu zâmbetul pe buze.

Am înțeles că dumneavoastră intenționați să mutați gazonul de pe ”Cetate” la Oarda?

Florian Brumaru: Nu pot să-mi arog acest drept, cel care este motorul la această problemă este președintele Dăscălescu. El a militat foarte mult să fim printre echipele care își schimbă gazonul și de a muta gazonul de pe un teren pe celalalt. Pe lângă oamenii de la club, să se apeleze și la cineva de specialitate. Pentru că, dacă noi am avea un teren bun pentru antrenament, la ce capacitate are județul nostru și anii următori ne-am putea clasa pe locuri eligibile pentru a produce jucători pentru echipa mare și pentru echipele din țară.

La Alba s-au dărâmat trei terenuri și s-a renovat unul…

Florian Brumaru: Eu cred că autoritățile locale sunt datoare față de copii. Au fost demolate trei terenuri: două la Mecanica și unul la Unirea, terenul trei, cred că ar trebui construit un sintetic cu nocturnă la Micești și refăcut gazonul la Oarda, repet, aceste investiții s-ar amortiza în timp.

Am văzut că aveți câțiva jucători talentați – Clipici, Maxim, Lăsconi, Morar și lista poate continua. Care este rețeta succesului?

Florian Brumaru: Practic, descoperirile mele sau 100% ale mele sunt Fulea (1997), Lasconi, care mi-a fost recomandat de Coțolan. Tot talentați sunt și fundașii centrali Constantea și Rus, ambii au peste 12 goluri. A ieșit la rampă și Tamaș, apoi mai e Buda Andreas, care a arătat o dorință foarte mare de a ajunge fotbalist și Maxim – este un jucător extrem de talentat, eu cred că el este primul care poate face pasul spre echipa mare. Marchează cu mare ușurință, eu zic că în următorul an poate să facă pasul spre echipa mare. Mai văd de perspectivă pe Ioani, Scheau. O evoluție bună a avut și Clipici, care are un caracter deosebit și cred că poate să ajungă fotbalist.

Cât de mare este sprijinul pe care-l primiți din partea părinților?

Florian Brumaru: Ca la o echipă lucrurile să meargă bine, relația dintre antrenor, jucător, părinți trebuie să funcționeze bine. Mai sunt, din păcate, unii părinți care se cred antrenori și vin și dau tot felul de sfaturi și se cred antrenori. Eu nu le-am permis părinților să intervină doar atunci când era cazul, pentru a sprijini moral sau financiar echipa. Sunt lucruri care trebuie efectuate cu ajutorul părinților. Din păcate, nu sunt bani și toate problemele le facem cu ajutorul părinților.
Cu ce ați rămas după turneul zonal de la Alba Iulia?

Florian Brumaru: Turneul zonal a trecut, dar a rămas faptul că 6 jucători din această generație au semnat contracte cu Unirea Alba Iulia, e important că șase jucători au făcut pasul spre fotbalul profesionist. Astăzi, ca să devii fotbalist bun, pe lângă talent, trebuie să ai caracter. Dacă jucătorul are caracter și are dragoste pentru fotbal. Dacă din punct de vedere al caracterului nu este responsabil, nu are ingredientele unui fotbalist. În ziua de astăzi ajung fotbaliști cei care sunt inteligenți, eu cred că marii antrenori sunt cei care reușesc să-și stoarcă jucătorii de tot ceea ce au mai bun și pentru următorul meci să fie din nou capacitați. Eu cred că, în următorii ani, un jucător care va ajunge fotbalist va fi Filip Morar, eu îl văd la vârsta asta un jucător de mare valoare, cel puțin la nivelul lui Nicușor Stanciu. Are calități senzaționale la vârsta lui.

 
 
 

Publicitate

Publicitate