Andrei Groza si Nicolae Ota facand prima mutare in runda a 7-aOpenul Internațional al României la șah, care se desfășoară la Alba Iulia, a continuat luni cu runda a şaptea.

De această dată au fost două dueturi elev-profesor, invitați special. Elevul Cristian Pop la violoncel, acompaniat la pian de profesorul său de la Liceul de Artă „Regina Maria”, Ovidiu Pârjol, un renumit pianist albaiulian, au oferit participanților o excelentă interpretare a unei gavote (dans vechi francez în doi timpi) compusă de David Popper.

A urmat apoi momentul efectuării primei mutări la masa 1, însă, spre surpriza participanților, organizatorii au anunțat că de data aceasta sunt doi invitați. Mai întâi directorul de turneu Marius Ceteraș l-a prezentat pe Andrei Groza, un elev albaiulian în vârstă de 12 ani câștigător al unui concurs european de desene la care au participat peste 300 de copii, acesta efectuând prima mutare pentru Vladislav Nevednchy la masa 1 contra lui Stelios Halkias.

A urmat apoi o prezentare inedită. Înainte de toate trebuie spus că în urmă cu câteva zile, telefonul mobil al unuia dintre spectatorii care urmărea cu mare interes partida Istrățescu – Inkiov a sunat și, conform regulamentului, a fost “invitat” de secretarul general al F.R.Șah, Vladimir Danilov, să părăsească imediat sala de joc. Ulterior, aflând despre pasiunea extraordinară a acelui spectator pentru șah, fost campion al municipiului Alba Iulia în anul 1971, fost director al Colegiului Național “Horea, Closca și Crisan” din Alba Iulia, care din această poziție a sprijinit permanent toți elevii șahiști ai colegiului, dar și un mare fan al lui Andrei Istrățescu, a cărui evoluție șahistă o urmărește de când era copil, același secretar general al Federației Române de Șah, Vladimir Danilov, l-a invitat pe profesorul Nicolae Ota să efectueze prima mutare pentru jucătorul său favorit, Andrei Istrățescu, la masa 2 contra lui Konstantin Tarlev, în aplauzele participanților și spectatorilor prezenți.

La fel ca în runda precedentă, partidele de la primele mese au fost foarte echilibrate. Deși a avut un pion în plus și l-a presat permanent pe Stelios Halkias (GRE), Vladislav Nevednichy (ROU) a trebuit să se mulțumească cu un rezultat de egalitate. În meciul dintre primii doi favoriți ai turneului, Andrei Istrățescu (FRA) a jucat mai puțin inspirat deschiderea, adversarul sau Konstantin Tarlev egalând rapid cu piesele negre, astfel că meciul s-a încheiat destul de rapid remiză. Același scenariu s-a repetat și la masa 3, unde Vlad Jianu (ROU) și Andreas Heimann (GER) au ajuns într-o situație de remiză clară, după ce au schimbat aproape toate piesele în primele 25 de mutări. Singurele partide decise ale rundei dintre cele care contau pentru partea superioară a clasamentului au fost la mesele 4 și 5.

După ce a obținut o poziție egală cu negrele, Mihnea Costachi a greșit grav în final în derby-ul juniorilor care rivalului său tradițional, Bogdan Deac, acesta din urmă obținând victoria după o partidă care a durat 88 de mutări. Un rezultat care îl aduce pe Bogdan Deac în plutonul fruntaș alături de Andrei Istrățescu, Vladislav Nevednichy și Stelios Halkias, toți patru cu 5 puncte din 7 partide, juniorul valcean fiind aproape de obținerea unei norme de mare maestru internațional. O altă victorie importantă a fost obținută de Szabo Gergely (ROU), care l-a învins pe Vadim Shishkin (UKR) și s-a apropiat la o jumătate de punct de cvartetul fruntaș.

De notat și câteva rezultate foarte bune obținute de jucătorii locali în runda a 6-a. Adrian Sechereș a remizat cu marele maestru internațional Tiberiu Georgescu, George Ileană l-a învins cu piesele negre pe maestrul internațional Mihai Ionescu, iar Iustin Ciorgovean l-a învins pe Mihnea Ognean, vicecampion european de juniori sub 12 ani anul trecut.

Penultima rundă, care va avea loc marți începând cu ora 16.00 la sala Gemina a Hotelului Transilvania, programează câteva partide foarte interesante, cum ar fi Bogdan Deac – Andrei Istrățescu, Konstantin Tarlev – Vladislav Nevednichy, Stelios Halkias – Vlad Jianu sau Andreas Heimann – Szabo Gergely.

În Openul Județului Alba, care se desfășoară în paralel cu turneul principal, Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timisoara) l-a învins pe Radu Roncea și a preluat conducerea în clasament cu 4,5 puncte din 5 partide, devansâdu-l pe jucătorul sebeșan și alti doi jucători, Mihai Vilceanu (Cugir) și Victor Moga (Târgu Mureș) cu o jumătate de punct, derby-urile rundei a 6-a fiind Vilceanu – Secrieru și Moga – Roncea.

 
 
 

Publicitate

Publicitate