sahDe miercuri, timp de opt zile, Alba Iulia va fi gazda celui mai important turneu de şah organizat în judeţul Alba, La Openul Internaţional al României vor fi prezenţi şi 11 mari maeştri internaţionali, 5 maeştri internaţionali şi 10 maeştri FIDE, alături de tineri şahişti români medaliaţi la campionatele naţionale de juniori de anul trecut, la categorii de vârstă între 12 şi 20 de ani.

Favoriţii principali la câştigarea turneului sunt marele maestru internaţional Andrei Istrătescu (Franţa, rating FIDE 2602), Konstantin Tarlev (Ucraina, 2580), Vlad Jianu (România, 2563), Andreas Heimann (Germania, 2560), Szabo Gergely (Romania, 2548), Vladislav Nevednichy (Romania, 2546), Pap Gyula (Ungaria, 2545) şi Stelios Halkias (Grecia, 2541), însă surprize pot veni şi din partea unor jucători cu rating puţin sub 2500, ca Marius Manolache (România, 2487) sau Bogdan Deac (România, 2486).

Judeţul Alba va fi reprezentat in competitie de Mihnea Costachi (16 ani, elev al Colegiului “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia), medaliat cu bronz la campionatele mondiale de juniori in 2014, Adrian Secheres (18 ani, elev al Colegiului “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia), medaliat cu argint in proba de blitz la campionatele mondiale scolare in 2015, George Ileana (15 ani, elev al Scolii gimnaziale “Avram Iancu” Alba Iulia), campion mondial scolar in 2014, Iustin Ciorgovean (15 ani, elev al Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia), juniorul roman cu cel mai mare progres in ultimii 2 ani, alaturi de maiorul Ovidiu Lupu, un experimentat maestru FIDE nascut la Cugir si stabilit in Alba Iulia.

Prima runda va incepe miercuri, 16 martie, de la ora 16.00, fiind precedata incepand cu ora 15 de festivitatea de deschidere. Special pentru acest eveniment elevii Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia au pregatit o expozitie de pictura cu tematica sahista, al carei vernisaj va avea loc in cadrul festivitatii de deschidere. De asemenea mai multi elevi ai Liceului de Arte “Regina Maria” vor fi prezenti la startul rundelor openului international si vor interpreta piese de muzica clasica la diverse intrumente.

Un moment special va fi si efectuarea primei mutari la fiecare din cele 9 runde ale turneului, organizatorii invitand pentru acest ceremonial 9 elevi albaiulieni cu rezultate deosebite in diverse domenii de activitate.

“Prima mutare a turneului va fi efectuata de Ana Zaharescu, eleva in clasa a XI-a a Colegiului National „Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia, medaliata cu aur la Olimpiada internationala de Neogreaca in 2015 si la Olimpiada internationala a Elenismului in 2014. Ana a obtinut multe alte premii in olimpiadele scolare, dar si in concursuri de chitara clasica si pictura, doua dintre pasiunile ei. Ii multumim Anei Zaharescu si celorlalti elevi invitati care ne vor onora cu prezenta lor la Openul International al Romaniei”, a transmis directorul de turneu, Marius Ceteras.

Intrarea la turneu este libera, organizatorii invitand parintii si bunicii sa vina alaturi de copiii si nepotii lor sa asiste la turneu si, pentru cei care nu cunosc jocul de sah, sa ia un prim contact cu acest minunat joc.

In paralel cu turneul international se va desfasura si Openul Judetului Alba la sah clasic, un turneu cu raportare la Federatia Romana de Sah, la care vor participa in jur de 30-40 de sahisti cu ratinguri FIDE sub 2200.

Partenerii evenimentelor sahiste organizate in luna martie la Alba Iulia sunt Hotel Transilvania, Consiliul Judetean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul National al Unirii Alba Iulia şi alţii.

 
 
 

Publicitate

Publicitate