Luptă foarte animată ín openul de seniori “Weekend şahist albaiulian” ediţia a II-a, care se desfăşoară ín acest final de săptămână la sediul clubului municipal de şah din Alba Iulia.

După 4 runde, niciunul dintre jucători nu a reuşit să acumuleze punctaj maxim, ín fruntea clasamentului aflându-se doi jucători cu 3,5 puncte. Învingător ín runda a 2-a ímpotriva favoritului numărul 1 al turneului Claudiu Stănculescu (CSU Ploieşti), albaiulianul Mihnea Costachi (12 ani) a reuşit un parcurs foarte sigur cu 3 victorii şi o remiză şi ímparte prima poziţie a clasamentului cu Mihai Vílceanu (Şah Club Cugir). Acesta din urmă a avut un start perfect, cu 3 victorii ín primele 3 partide, fiind foarte aproape de victorie şi ín runda a 4-a, când a depăşit timpul de gândire la capătul unei partide dramatice íntr-o poziţie ín care avea rege şi damă contra regelui singur al adversarului.

Cum adversarul său Dan Ambru (ACS Samus Cluj-Napoca) mai avea rămasă o secundă timp de gândire, dar nu mai avea piese pentru a da mat, conform regulamentului partida a fost declarată remiză. Cei doi lideri ai turneului se vor íntâlni ín runda a 5-a, programată duminică dimineaţă íncepând cu orele 8.30, jucătorul cugirean urmând a juca cu piesele albe. Alte confruntări decisive pentru stabilirea configuraţiei finale a clasamentului programate ín penultima rundă sunt: Adrian Sechereş (3p) – Florin Ungurean (3p), David Cordea (3p) – Ionel Miron (3p), Nicolae Şandru (2,5p) – Dan Ambru (3p), George Ileană (2p) – Claudiu Stănculescu (2,5p). Cu siguranţă ínsă câştigătorul turneului se va decide abia ín ultima rundă, programată tot duminică cu íncepere de la orele 11.45.

Partida derby a rundei a 5-a a ínceput íntr-un mod aşteptat. Adept al unui stil foarte agresiv de joc, cugireanul Mihai Vílceanu a sacrificat doi pioni pentru a se lansa ín atac ímpotriva juniorului albaiulian Mihnea Costachi. În momentul critic al partidei, Mihnea a preferat să dea şah etern ín locul unui contra-atac, care probabil i-ar fi oferit şanse mai bune, astfel că partida s-a íncheiat remiză. De acest rezultat au profitat urmăritorii lor Adrian Sechereş, David Cordea şi Dan Ambru care au câştigat duelurile cu Florin Ungurean, Ionel Miron şi Nicolae Şandru, astfel că ínaintea ultimei runde nu mai puţin de 5 jucători se aflau la egalitate cu 4 puncte.

Partidele ultimei runde de la primele 3 mese, Costachi – Sechereş, Ambru – Cordea şi Stănculescu – Vílceanu, urmau să decidă ínvingătorul turneului. La prima masa, juniorul teiuşan Adrian Sechereş a jucat neglijent deschiderea, dar colegul său de club Mihnea Costachi nu a reuşit să speculeze oportunitatea oferită, cei doi convenind asupra remizei, un rezultat care le garanta o clasare superioară, dar practic íi scotea pe ambii din lupta pentru primul loc. De situaţia creată a profitat juniorul albaiulian David Cordea, care deşi s-a aflat sub presiune ín prima parte a partidei, s-a apărat cu mult calm, lansând apoi un contra-atac decisiv ímpotriva clujeanului Dan Ambru, care i-a adus un punct de aur. Învingătorul turneului s-a decis ín ultima partidă íncheiată a turneului. Într-o poziţie echilibrată, Mihai Vílceanu a riscat totul pe cartea victoriei, rezultat care i-ar fi adus câştigarea turneului. Aşa cum se íntâmplă ínsă adesea ín astfel de cazuri, curajul său nu a fost răsplătit. Chiar dacă pentru jocul foarte frumos prestat pe toată durata turneului experimentatul jucător cugirean cu siguranţă ar fi meritat victoria, Claudiu Stânculescu (CSU Ploieşti) a fost mult mai pragmatic şi a obţinut la final victoria.

În urma acestor rezultate podiumul clasamentului a revenit ín totalitate celor trei juniori formaţi la clubulul municipal de şah albaiulian: 1.David Cordea (17 ani) 5p, 2.Adrian Sechereş (14 ani) 4,5p, 3.Mihnea Costachi (12ani) 4,5p. Un rezultat excelent pentru David Cordea, care a jucat foarte solid pe toată durata turneului şi mai ales a gestionat cel mai bine din punct de vedere psihic tensiunea confruntărilor decisive din ultimele runde. Mihai Vílceanu (4p) a primit premiul special pentru cel mai bun veteran, ín timp ce multipla campioană naţională de juniori Andreea Cosman (4p) a obţinut premiul pentru clasamentul feminin. Ultimul premiu pus ín joc, pentru cel mai bine clasat junior a revenit Dianei-Alexandra Ciungan (4p), o foarte talentată junioară braşoveancă ai cărei părinţi sunt originari din Ocna Mureş, tatăl ei Adrian Ciungan fiind fost voleibalist al echipei din acest oraş. De remarcat şi evoluţia lipsită de complexe a mezinului turneului, albaiulianul Radu Ţâmpea (6 ani), care deşi a avut un traseu foarte dificil pe parcursul căruia a fost nevoit să joace atât cu principalul favorit, cât şi cu câştigătorul turneului, a reuşit să obţină prima victorie íntr-un turneu de un asemenea nivel.

Următoare ediţie a openului “Weekend şahist albaiulian” se va desfăşura ín perioada 1-3 februarie 2013.

 
 
 

Publicitate

Publicitate