Blitz 01 Tarlev vs Costachi & Istratescu vs Ileana GeorgeLa Alba Iulia s-a desfășurat, duminică dimineața, proba de blitz a Openului Internațional al României. Chiar dacă o parte dintre jucători a decis să nu participe la această probă, preferând să se odihnească, după ce sâmbătă au avut programate două runde, sau să se pregătească pentru runda de luni după-amiaza, valoarea turneului a fost una foarte ridicată în special datorită prezenței a 5 mari maeștri internațional de calibru la start: Andrei Istrățescu, Konstantin Tarlev, Vladislav Nevednichy, Szabo Gergely și Marius Manolache.

A fost un turneu extrem de disputat, cu multe surprize, așa cum se întâmplă de regula în proba de blitz, în care se joaca într-un ritm foarte alert, jucătorii având la dispoziție doar 3 minute pentru a efectua toate mutările din partidă, la care se adaugă câte 2 secunde bonificație după fiecare mutare efectuată.

Deși a pierdut neașteptat în primele runde împotriva campionului național de juniori sub 14 ani George Stoleriu, Andrei Istrățescu (Franța) și-a revenit și s-a impus la final cu 6,5 puncte acumulate în 8 partide, la egalitate de puncte cu Konstantin Tarlev (Ucraina), dar având avantajul victoriei obținute asupra acestuia în confruntarea directă. Pe locul 3 s-a clasat Szabo Gergely (România) cu 5,5 puncte, același număr de puncte dar coeficienți Bucholtz inferiori avându-l și următorii clasați Vladislav Nevednichy, Adrian Secheres și Vladimir Danilov, ultimul nimeni altul decât secretarul general al Federației Române de Șah, care a schimbat pentru câteva ore rolul de organizator cu cel de participant în turneul de blitz.

O evoluție foarte bună a avut și juniorul Mihnea Costachi, care deși a avut un traseu foarte dificil, a acumulat 5 victorii, pierzând însă 3 partide împotriva primilor 3 clasați. La festivitatea de premiere care va avea loc miercuri de la ora 14.00, simultan cu cea din turneul principal, Mihnea va primi premiul special pentru cel mai bine clasat jucător local. Alte premii speciale au fost obținute de Rudolf Tirziman (Irlanda) – juniori 20 de ani, George Stoleriu – juniori 18 ani, George Ileana – juniori 16 ani, Mihnea Ognean – juniori 12 ani, Flavius Sida – copii 10 ani, Razvan Buzuriu – copii 8 ani, Flavia Sida – copii 6 ani, Emilia Coman – feminin, Dan Samoil – veterani > 60 ani, Victor Moga – veterani >50 ani și Dan Ambru – jucători cu rating <2000.

Turneul a fost arbitrat de Alin Câmpeanu (România) și Gabriel Mirza (Irlanda).

 
 
 

Publicitate

Publicitate